След като на пазара няма видеокарти, нека да обърнем внимание на процесорите

9
1967

Със сигурност вече всички знаят за новия криптовалутен бум и за ръста на цената на биткойна, както и на Ethereum-ма. Само че в резултат от това всички, които искаха да си сглобят нов компютър се сблъскаха с проблема, че на пазара почти няма що годе бързи видеокарти. Малкото графични карти, които се предлагат в магазините обикновено са с двойно по-висока от препоръчителната цена. Това не е за учудване, понеже бързо нарасналите курсове на криптовалутите направиха добива на цифрово злато отново икономически изгоден и сега на практика всички геймърски видеокарти изчисляват хешове в някоя цифрова ферма.

Може да се каже, че мощните видеокарти не са чак толкова необходими, освен на геймърите разбира се, и за тях най-доброто решение навярно е да изчакат края на дефицита, понеже според най-оптимистичните прогнози в онлайн магазините ще можем да видим мощни графични карти при нормални цени чак към края на есента.

Ето защо, не е лоша идеята сега да се сглоби един мощен компютър, в който да е предвидено поставянето на бърза видеокарта. Тази компютърна система трябва да може да ни върши добра работа, докато цените на графичните карти в магазините паднат поне до нива, при които надценката не е двукратна. Ще трябва да се чака около половин година, като този наш хипотетичен компютър би трябвало не само да се справя със сърфирането в интернет, но и да показва всякакво видео от YouTube, да може сносно да работи с различните графични приложения и да се справя с по съвременните игри, дори и при средни и над средните графични настройки.

С други думи, необходим е бърз процесор с мощна интегрирана графика. В този случай уви, решенията на Intel изобщо не са подходящи – ще трябва да се използват единствено APU на AMD. По принцип интегрираната графика в x86 чиповете на процесорния гигант е необходима само формално – предимно за офисна работа и за каквито и да било по-сериозни задачи серията HD Graphics никога не е била предназначена. Ето защо, тук няма да се спираме на решенията на Intel.

AMD традиционно предлага мощни хибридни процесори, разполагащи както с бързи процесорни ядра, така и с много добра интегрирана графика, предлагаща производителност на ниво базовите външни видеокарти. Важен момент е, че това също е една орязана от гледна точка на изчислителните модули дискретна видеокарта, която работи със съвсем същите драйвери и няма никакви проблеми със съвместимостта за разлика от изцяло интегрираните решения на Intel.

Така че ще разглеждаме само APU Ryzen. Знаем, че заради недостиг на силициеви кристали за TSMC тези процесорни решения също поскъпнаха, но все още са много по-евтини в сравнение с съвместното използване на процесор на Intel и видеокарта от базово ниво.

Преди да започнем, нека да направим едно важно уточнение.

За Бързата работа на интегрираната графика е необходима бърза оперативна памет

Причината за това е ясна – iGPU нямат собствена буферна памет и за тази цел използват част от оперативната памет на персоналния компютър. А тя често пъти е неколкократно и понякога дори десетократно по-бавна от стандартните GDDR5 и GDDR6 графични памети, използвани във външните дискретни видеокарти. Ето защо, колкото е по-бърза използваната RAM, толкова по-бързо ще работи вашата интегрирана графика, при това този ръст е линеен.

Един от най-добрите варианти е закупуването на две планки по 8 GB оперативна памет, което дава достатъчна за днешен ден 16 GB RAM. Разбира се, може да се направи икономия и да се постави 8 GB оперативна памет,  но в този случай не бива да забравяме, че iGPU ще вземе от тях 2, а може би и повече GB, която ще бъде използвана като графичен буфер, и за вашата компютърна система ще остане съвсем малко RAM. Друг важен момент е, че не бива да бъде купувана една планка от 16 или 8 GB оперативна памет. Когато RAM плочката е само една, тя работи в едноканален режим, при който пропускателната способност пада на практика двойно, което твърде печално се отразява на производителността на интегрираната графика. Що се отнася до честотата на тази памет, то тя във всеки случай е различна и трябва да се разглежда поотделно.

Хибридният AMD Ryzen 3 2200G е подходящ за базово ниво

Ако отхвърлим съвсем опростените двуядрени Athlon, които едва се справят и с офисната работа, за базово ниво можем да вземем Ryzen 3 2200G. Този хибриден процесор предлага 4 ядра с четири нишки с тактова честота 3,5 GHz. Той се базира на най-първата архитектура Zen с 14-нанометров технологичен процес. Но нас ни интересува интегрираната графика Vega 8. Тази графика при използването на бърза оперативна памет е само с 10 до 15% по-бавна от базовата дискретна видеокарта Nvidia GeForce GT 1030, която към днешен ден в Amazon струва около $70.

В крайна сметка този хибриден процесор дава възможност без проблеми да се играят Dota 2, CS:GO и други подобни А ако можете да изтърпите по-ниски настройки на графиката, може да се играе и PUBG с Apex Legends. Що се отнася до игровите ААА проекти, да се играе Cyberpunk 2077 няма да може, освен при резолюция 720р с намален мащаб на рендиране, което не е много приятно.

Що се отнася до честотата на оперативната памет, първото поколение на Ryzen не позволяваше особен овърклок и оптималната RAM на ниво 3000-3200 MHz, което дава възможност за постигане на ниво Nvidia GeForce GTX 1660, което е достатъчно за малко по-комфортна игра.

Но е ясно, че четири ядра и четири нишки са абсолютният минимум за игри и комфортна работа. Този чип ще може да подкара новите игри, докато те не бъдат оптимизирани за PlayStation 4 и Xbox One, но след приключването на тяхната поддръжка Ryzen 3 2200G окончателно ще премине в класа на офисните процесори. Ето защо, ако искате да имате някакъв запас за бъдеще е по-добре да разгледате решенията по-долу.

AMD Ryzen 5 3350G/3400G – 8-те нишки променят много неща

Тези процесори са значително по-добри и се базират на по-новата 12 nm архитектура Zen+ и въпреки, че ядрата и тук са само 4, нишките са вече 8, а честотата е увеличена до 4,0 GHz. Основната разлика в тази серия процесори е интегрираната графика. При по-младшия се използва Vega 10, а при по-старшия Vega 11, като числото отзад показва броя на изчислителните модули. С други думи, разликата в графичната производителност е около 5 до 7%. Цената е приблизително еднаква и тези чипове могат да бъдат разглеждани заедно.

Интересен момент тук е, че се продават процесори от серията PRO, които са още по-евтини. Разликата е, че те не могат да се овърклокват на повечето предлагани на пазара дънни платки и в тях отсъстват някои функции за осигуряване на информационната безопасност. Като се има предвид, че процесорите Ryzen от този вид и така трудно се клокват, то загубата съвсем не е голяма. Така или иначе средната цена на тези чипове е около $150.

Някой може да каже, че аналогичният по производителност процесор Core i3-10100F вече е с намалена цена и може да се закупи за около $115 и разликата е осезателна. Но да не забравяме, че интегрираната графика Vega 10 и 11 с добра оперативна памет е с от 10 до 15% по-бърза от дискретната видеокарта Nvidia GT 1030, която струва около $90 и така или иначе хибридния процесор на AMD е по-евтино решение в сравнение на съвместното използване на Intel+Nvidia.

Като цяло от този интегрирана графика Vega не можем да очакваме някакви чудеса. Наистина, производителността ще бъде с около 25% по-висока, ако бъде използван Ryzen 3 2200G, но това все още е малко, за да бъде комфортен геймингът при игрите от 2020-2021 години. Този ръст на производителността ще даде възможност за постигането на по-висока FPS или малко по-високи графични настройки при по-старите игри, но не повече.

Тук има друг важен момент. Мощните процесорни ядра на тези APU в бъдеще ще бъдат изключително полезни. Да си припомним, че само преди четири години с 4 ядра и 8 нишки можеха да се похвалят единствено топ-процесорите Core i7 ти може да се каже, че през следващите няколко години тези Ryzen 5 ще са достатъчни за почти всички игри. Когато в една подобна конфигурация бъдат добавени по-бързи видеокарти, като например Nvidia RTX 3060 или AMD RX 6700 XT, а може дори и RTX 2060 и RX 5700, ще се получи една много добре балансирана компютърна система.

Но все пак 4 ядра и 8 нишки са си компромис, Особено ако в близкото бъдеще ще играете съвременни игри с най-висока настройка на графиката, поддържащи трасиране на лъчите и комфортен FPS от около 60 кадъра в секунда. В този случай освен графичната карта, процесорът също силно се натоварва и затова нека да преминем към следващия чип.

AMD Ryzen 5 PRO 4650G – 6 ядра, нещата стават по-сериозни

Този процесор не се намира лесно, понеже е предназначен предимно за ОЕМ сегмента – тоест, продава се във вече готовите компютри, и освен това заради бума на криптовалутите той стана интересен заради своя съвсем нелош iGPU и възможността за бъдещето ъпгрейд. И наистина: 6 ядра и 12 нишки с честота над 4 GHz и 7 nm архитектура Zen 2 са нещо като Ryzen 5 3600, само че с интегрираната графика Vega 7.

Да подчертая, че в AMD Ryzen 5 PRO 4650G се използва новата Vega 7, която работи с тактова честота 1900 MHz и е по-бърза от Vega 10 с честота 1300 MHz. Този процесор работи особено добре със 3600 MHz оперативна памет и е едно великолепно решение.

Но в крайна сметка не можем да очакваме чудеса от Vega 7 – да, тя наистина изпреварва Nvidia GT 1030 с 10-15%, което предлага голям комфорт в игрите от изминалите 2-3 години, но например най-новите Assassin’s Creed Valhalla или Cyberpunk 2077 я поставят на колене и тя едва достига 30 FPS при 720р резолюция.

Отново да напомним, че този процесор осигурява доста голям запас за бъдеще и може да работи много добре с Nvidia RTX 3070 и AMD RX 6800, давайки възможност за пълна наслада на трасирането на лъчите при 100 кадъра в секунда. Това вече не е компромис, но може да се постигне още повече.

AMD Ryzen 7 PRO 4750G – 8-ядреният победител

Това е върхът на хибридните процесори към днешен ден: 8 процесорни ядра и 16 нишки при честота над 4 GHz при същата архитектура Zen 2. Всъщност този чип с леко понижена тактова честота се използва в конзолите PS5 и Xbox Series X и да подчертаем, че вече е оборудван с интегрираната графика Vega 8, която работи с немалките 2100 MHz.

Цената на този чип съвсем не е ниска – около $320, но постигането на същата производителност с чип на Intel и външна видеокарта в условията на криптовалутен бум е значително по-скъпо. Това все още е малко за най-съвременните тежки игри, понеже ще могат да предложат комфортна игра само до резолюция 720р. Но игрите от 2015-2016 години ще вървят без никакви проблеми при високи резолюции и голям FPS.

Особеното тук е, че възможностите на за ъпгрейд са на практика произволни. Можете да поставите видеокартата RTX 3090 и дори без проблеми мощната AMD RX 6900 XT. Подобен процесор с тези видеокарти ще може да осигури над 100 кадъра в секунда и при най-тежките съвременни и бъдещи игри.


Можем да се убедим, че липсата на видеокарта за игри не е присъда и не е болка за умиране. Интегрираните графични решения се развиват изключително бързо и вече заменят базовата и средната дискретна графика. Така че, ако сега искате да си сглобите компютър, но да изчакате спада в цената на видеокартите, което се очаква да стане тази есен, погледнете хибридните процесори Ryzen на AMD, които предлагат мощни процесорни ядра и съвсем нелош iGPU, с който времето до дългоочаквания спад на цените на графичните карти ще мине по-бързо

3 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари