След протест срещу Lenovo, компанията добави поддръжката на Linux към Yoga 900 и 900S лаптопите

3
32

Lenovo вдигна много шум около себе си, след като обяви, че хибридите Yoga 900 и 900S ще работят единствено на Windows. Няколко петиции по-късно, компанията се предаде и с нов ъпдейт към BIOS-a добави Linux поддръжка към моделите Yoga 900, 900S и IdeaPad 710.

Актуализацията се инсталира по желание и добавя AHCI SATA режим, който дава възможност на потребителите да заредят Linux на лаптопите. Ъпдейтът обаче абсолютно изключва работата с Windows, така че ако не смятате да се прехвърляте, не инсталирайте фърмуера. Трябва да се има и предвид, че производителят на компютри не предлага поддръжка на BIOS системи, така че ще трябва да се примирите с появилите се проблеми.

Lenovo все още не е съобщила дали инсталирането на Linux ще анулира гаранцията. Вероятно е зареждането на друга OS да анулира ограничената гаранция на лаптопи, продавани от трети лица.

Решението бе взето от Lenovo поради разгорещила се дискусия в Reddit от потребители, възмутени от изключването на Linux системите от новите лаптопи. Компанията се оправда с функциите на новите Yoga модели, работещи само на Windows, например специалния сензор, отчитащ обръщането на дисплея в режим-таблет, при което се променя интерфейса на системата. Очаква се в бъдеще подобни компромиси да не бъдат правени, особено след като най-новите чипове на Intel и AMD – Kaby Lake и Zen, ще функционират само с Windows 10.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
the professor
the professor

сега е време да се появи 3-ти производител на процесори и интел, майкроПрост и амд да останат с пръст в ГЪ3…
p.s.
това скапано captcha не може ли да го замените с работеща алтернатива…

Станислав Панайотов
Станислав Панайотов

Това, че Kaby Lake няма да работи с Linux ич не е вярно! Ето ви една страница за Моделите на Dell, с Kaby Lake процесори и там си се казва, че те работят с Ubuntu.
http://www.pcworld.com/article/3120815/hardware/windows-10-haters-try-linux-on-kaby-lake-chips-with-dells-new-xps-13.html

Станислав Панайотов
Станислав Панайотов

А ето и какво правят по въпроса от AMD – всичко ще работи като се пусне процесора, хората хич не спят: https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-Zen-Memory-Encrypt-State