След протест срещу Lenovo, компанията добави поддръжката на Linux към Yoga 900 и 900S лаптопите

3
36

Lenovo вдигна много шум около себе си, след като обяви, че хибридите Yoga 900 и 900S ще работят единствено на Windows. Няколко петиции по-късно, компанията се предаде и с нов ъпдейт към BIOS-a добави Linux поддръжка към моделите Yoga 900, 900S и IdeaPad 710.

Актуализацията се инсталира по желание и добавя AHCI SATA режим, който дава възможност на потребителите да заредят Linux на лаптопите. Ъпдейтът обаче абсолютно изключва работата с Windows, така че ако не смятате да се прехвърляте, не инсталирайте фърмуера. Трябва да се има и предвид, че производителят на компютри не предлага поддръжка на BIOS системи, така че ще трябва да се примирите с появилите се проблеми.

Lenovo все още не е съобщила дали инсталирането на Linux ще анулира гаранцията. Вероятно е зареждането на друга OS да анулира ограничената гаранция на лаптопи, продавани от трети лица.

Решението бе взето от Lenovo поради разгорещила се дискусия в Reddit от потребители, възмутени от изключването на Linux системите от новите лаптопи. Компанията се оправда с функциите на новите Yoga модели, работещи само на Windows, например специалния сензор, отчитащ обръщането на дисплея в режим-таблет, при което се променя интерфейса на системата. Очаква се в бъдеще подобни компромиси да не бъдат правени, особено след като най-новите чипове на Intel и AMD – Kaby Lake и Zen, ще функционират само с Windows 10.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари