След 10 години Intel планира да премине към 1,4 нанометров технологичен процес

10
953

Intel обяви плановете си за усъвършенстване на своите процесори. Крайната цел е да бъдат изпреварени конкурентите и да бъдат разработени най-добрите чипове. По време на конференцията International Electron Devices Meeting компанията показа своята пътна карта за следващото десетилетие.

Главната цел на Intel е след 10 години да започне използването на 1,4 нанометров технологичен процес. Към днешен ден подобни планове няма никой от конкурентите на процесорния гигант. Въпросната пътна карта започва от 2019 година, през която е направена първата стъпка за осъществяването на този план – Intel е усвоил 10 nm процес.

Следващият етап е усвояването на 7 nm технологии, което ще стане възможно чрез използването на EUV – литографията със свръх твърдо ултравиолетово излъчване. Може да се види, че Intel възнамерява на всеки 2 години да преминава към все по-малък технологичен процес. След 7 nm следват 5 nm през 2023 година, след това 3 nm през 2025 година. През 2027 година корпорацията възнамерява да усвои 2 nm процес и през 2029 година – 1,4 nm. Предполага се, че с помощта на тази технология ще бъдат произвеждани чипове с плътност 1,6 милиарда транзистора на един квадратен милиметър.

Не е ясно по какъв начин Intel възнамерява да осъществи тези планове. Компанията твърде трудно започна производството на 10 nm процесори и предлага на пазара най-вече 14 nm чипове. В същото време AMD почти се прехвърли към 7 nm технологии.

Освен това Samsung вече стигна прага, който Intel възнамерява да достигне чак през 2023 година – 5 nm чипове. TSMC, която произвежда чипове за Apple и AMD вече започна да работи в областта на 2 nm технологии. Не се очаква скоро да бъдат постигнати някакви резултати, но началото е поставено.

Още през следващата година TSMC възнамерява да предложи на пазара 5 nm чипове. Това е три години по-рано от плановете на Intel. Навярно когато Intel планира да пристъпи към усвояването на 5 nm хоризонт, конкуренцията вече успешно ще щурмува 2 nm технологии.

По време на своята презентация Intel представи и технологията за обратно портване (back porting) на новите процесори. Тя дава възможност за модификация на кристала, който е предназначен за по-напреднал технологичен процес, да бъде променен към стандартите на предишните чипове. Компанията счита, че по този начин процесорите ще се произвеждат без съществени забавяния.

За да постигне тези цели Intel възнамерява да осигури паралелна R&D дейност, като върху всеки технологичен процес ще работи отделен екип специалисти. Тоест, екипът който работи върху 5 нанометров технологичен процес няма да чака успехите на екипа работещ върху 7 nm.

Към днешен ден корпорацията води много активна научно-изследователска работа, разработва нов дизайн за своите процесори, изучава алтернативни полупроводникови материали и други.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Arebe
Arebe

Те да кажат със 7 nm до къде добутаха. Народа вече не му пука за светлото бъдеще дето рисуват в отчаян кризисен PR.

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

До под кривата крyша, все пак говорим за некадърниците at inhell…

Кольо
Кольо

comment image
Нищо ново под слънцето

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Мда ама умножено по 5 хахах съдейки от прогреса им с 10нм…

Fake News
Fake News

10nm уж щяха да го пускат 2015, а сега дори и 2020 не планират да произвеждат нищо смислено на 10nm

Oracle
Oracle

Абе … хубаво си чешете езиците тук, ама … да вземете да прочетете какво друго развива Интел.
Но не тук, в калдата, а от проверени източници и тогава дърдорете.
Е, да, разбирам, че повечето от тук пишещите, са на кучешко ниво с английския /демек – всичко разбират, ама не могат да говорят/ и затова не се учудвам от коментарите 🙂

Ззз
Ззз

Това да не е подранила статия за 1ви април?

dsaa
dsaa

Край на тримесечието и годината, има инвеститори и тн..

Иван
Иван

Всеки път като някой каже „спокойно само до 10г ще се оправим“, „няма страшно през 2035 ще пуснам и ние електрическа кола“, „измислихме нова батерия която до 2040 ще промени света“ и си викам на акъла абе тия не им ли омръзна? То след 5-7г ще има сингуларити те от сега планират неща за след 10-15-20+ години…. малоумници…

Леля Гошка
Леля Гошка

Те от 6 години правят десет нанометров според пътните им интелски карти. Като нищо са го направили и тоя 1 нанометров .Колко му е…В интел работят най добрите плановици .Да се втрещиш от презентациите им и да се попик.еш от смях на представянето на истински продукти