fbpx
10.8 C
София

След Itanium 2 очакваме Montecito и Tukwila

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Калифорнийската компания залага на следващо поколение от фамилията Itanium

Версията на Itanium 2, известна като Montecito, може да се очаква на пазара през следващата година. Процесорът е продукт на технологията SpeedStep, приложена за пръв път в ноутбуците, при която се забавя скоростта на чипа за времето на кратки прекъсвания в токозахранването. При изработването му ще се прилага и технологията, известна като Foxton, която позволява постигане на по-голяма скорост в периоди на върхово натоварване. Като цяло консумацията на Montecito ще бъде с около 20 % по-малка в сравнение с настоящия Itanium 2, съобщава Джейсън Уаксман, директор на групата за разработване на мултипроцесорни платформи в Intel.
Същевременно процесорът ще бъде включен към останалите, работещи при честота на шината 667 MHz (повече от 400-те MHz на сегашния Itanium 2) и честота на ядрото около 2 GHz (настоящата версия е на 1,5 GHz). Някои големи машини, базирани на Montecito, ще разполагат и с повече шини, с което ще се избегне претоварването от трафик, характерно за решенията с 16 и 32 процесора.
Усъвършенстването на Itanium остава един от приоритетите на компанията. През последното десетилетие калифорнийският производител похарчи над един милиард долара за разработки на процесори, сървъри и софтуер, и направи доста рисковани инвестиции с едничката цел да се осигури благоприятна среда за създаването на Itanium. Базираните този на процесор компютри се смятат за едни от най-бързите в света, а продажбите им пред последните 18 месеца нарастват непрекъснато.
Засега обаче делът на Itanium е малък, независимо от уверенията на анализатори и конкуренти, че процесорът ще си запази пазарната ниша. Според статистиката миналата година са били продадени 100 000 бройки. Основният замисъл при създаването на Itanium е бил той да заеме доминираща позиция на т.нар. рисков пазар на сървъри. За съжаление този сектор се свива в резултат на нарастващата популярност на процесори като Xeon – друга разработка на Intel, а също и Operton на Advanced Micro Devices.
Друго предимство на Montecito е и многонишковата технология. Тя се прилага при Xeon базираните сървъри и позволява на процесора да работи с множество приложения. Чрез тази технология двуядреният Montecito ще може да изпълнява четири апликации едновременно, докато сегашните процесори от серията Itanium работят само по една.
В своя коментар Джейсън Уаксман отбелязва, че процесорът ще разполага с четири пъти повече нишки, а консумацията дори ще е по-малка от досегашната. Предимство на многонишковата технология е увеличаването на производителността от 10 на 20 %, твърди по-нататък Уаксман. За сравнение: подобните многонишкови чипове Power5 на IBM достигат 30 % производителност.
Tukwila e наследникът на Montecito, който се очаква да се появи на пазара през 2007 година. Той ще притежава същите характеристики, но ще има повече ядра и вероятно още подобрения. Montecito ще е с две ядра, докато Tukwila ще бъде с поне четири, като плановете включват варианти и с 16 ядра.

Източник: PCweek


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новина
Следваща новина
Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини