Смарт-лампите Philips Hue започнаха да блокират конкуренцията

1
69

Philips произвежда фамилията светодиодни смарт-лампи Hue. Тези лампи могат интелигентно да променят своята яркост и температура на светене и да се обединяват в мрежи. Те използват стандартния мрежови протокол Zigbee, който дава възможност и на други смарт-лампи да се включват в една обща мрежа. Тази идилия бе прекратена след последното обновяване на фърмуера на хъба за включване на лампите в обща мрежа.

 

След обновяването, хъбът блокира достъпа до всички смарт-лампи, които нямат сертификат „Приятели на Hue“ (Friends of Hue). Останалите интелигентни осветителни лампи повече не могат да работят в общата мрежа и трябва да преминат към автономен режим на работа. Отхвърлени са смарт-лампите Cree, GE, Osram и други.

Това е съвсем обичайна ситуация за много устройства от концепцията „Интернет на нещата“. Производителите започнаха да вмъкват специален код в софтуера, за да могат техните програми да работят единствено с фирмения хардуер. Нещо повече, според Закона за авторските права в цифровата епоха (DMCA), собственикът на подобно устройство няма право да премахва това цифрово блокиране, а ако премахне опознавателния код, това се счита за криминално престъпление.

Много потребители изразиха в Twitter, Reddit и другите социални мрежи бурно недоволство от това решение на Philips. Потребителите се възмущават най-вече от това, че тези промени са станали без никакво предупреждение за предстоящи промени.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
Dave Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Dave
Dave

Тоест да си седим на старата версия 🙂