Снимки на кристалите показват разликите между чиповете Apple M1 и A14

3
1201

Специалистите на TechInsights, водеща компания в изграждането на съвременните полупроводникови решения, публикуваха резултатите от структурния анализ на 5 nm SoC Apple M1 и A14. По този начин стана възможно нагледно да се преценят разликите в дизайна на двата най-нови чипа на корпорацията от Купертино, на които се базира цялата актуална серия от нови мобилни устройства на Apple.

Да си припомним, че и двата чипа се произвеждат във фабриките на TSMC чрез най-съвременната към днешен ден 5 nm технология. A14 Bionic се използва в iPad Air от 4-то поколение и iPhone 12, а на Apple M1 се базират лаптопите MacBook Air (M1) и MacBook Pro (M1), както и мини версията Mac Mini (M1).

По-старшия чип разполага с осем ARM ядра (4 бързи FireStorm плюс 4 икономични IceStorm), графика с 8 ядра (128 изчислителни модула), блокът Neural Engine, контролер за работа с LPDDR4X-4266 оперативна памет и различни интерфейси. Освен това, в конфигурацията на M1 са включени процесорът за информационна безопасност Apple T2 и още няколко контролера, които ги няма в A14 Bionic. Именно това е причината да има голяма разлика в броя на транзисторите – 11,8 милиарда транзистори при A14 Bionic срещу 16 милиарда при M1. Площта на кристала на М1 е с 37% по-голяма в сравнение с А14.

Според изтеклата най-нова информация, в момента Apple разработва 32 ядрен ARM процесор и собствени външни видеокарти за десктоп компютрите Mac.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари