Специалист на Nvidia разработи кислороден апарат срещу COVID-19, струващ едва $400

0
854

Както на повечето от нас ни стана ясно, апаратите за вентилация на белите дробове, които лекарите използват за критично болни от COVID-19, струват скъпо. Медицинските компании ги продават за минимум 20 хиляди долара, а някои модели се приближават до трицифрена сума. В отговор на това главният специалист на Nvidia, Бил Дали, разработи свой собствен дизайн на ветнилатор. Той се сглобява лесно и бързо, използва често срещан хардуер и с това цената му е около $400. Това е в пъти по-малко от сумата, която искат медицинските конгломерати.

Устройството на Дали се нарича OP-Vent и неговото устройство е съвсем опростено. Той се състои от два основни компонента – соленоиден клапан и микроконтролер. Той се сглобява за около пет минути и лесно се побира в малко куфарче, което го прави лесно преносим. Във видео в YouTube Дали разкрива колко семпъл е всъщност механизмът и как работи. Дали дори го класира като Open-Source, което може би се диктува от факта, че използва техника, която се продава в магазините за електроника.

Новото устройство получи и одобрение от медицинските лица. Бил Дали се е консултирал с Д-р Андрю Мур от Станфорд и Д-р Брайънт Лин, експерт по медицинска техника. Сега дизайнът трябва да се одобри и от FDA според специалната извънредна програма за COVID-19 оборудване и да се предложи на различните компании за масово производство.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари