Специалният Intel процесор за MacBook 2020 не е по-бърз от останалите

2
702

Въпреки че Intel съобщава, че е създал своите най-мощни 28W процесори от 10-то поколение Ice Lake за тазгодишният нов MacBook 13 2020 на Apple, изглежда, че тези чипове не успяват да предложат значително предимство по отношение на производителността пред своите 15W конкуренти.

След представянето на MacBook Pro 13 2020, процесорите Intel Core i5-1038NG7 и Intel Core i7-1068NG7 започнаха да се появяват в множество уебсайтове за сравнителен анализ. Носят се слухове, че Intel е резервирала тези 28W чипове Ice Lake специално за най-новия лаптоп на Apple, който не излиза никак евтино – базовата версия с варианта с процесор Core i5 на новия MacBook започва от цена от 1799 щатски долара, докато варианта с Core i7 се продава срещу 1999 щатски долара.

Както обаче показват ранните тестове, тези 28W процесори Ice Lake може да не предлагат значително увеличение в производителността спрямо 15W моделите.

От популярния технологичен портал Notebookcheck съобщават, че версията на Intel Core i5 – 1038NG7, която виждаме в MacBook 13 отбелязва само 9 050 точки в теста 3DMark Fire Strike Physics, което е доста под резултата от 11 261 точки, постигнати от Core i5-1035G7 в новите 13-инчови модели Microsoft Surface Laptop 3.

Тази производителност, според хардуерния анализатор @_rogame също е по-ниска от очакваната на предстоящите 10nm процесори Tiger Lake – U на Intel, за които се твърди, че ще предложат 40% увеличение както в производителността на основния изчислителен процесор, така и за вградената графична карта.

По-висок TDP, по-ниска производителност?

Мнозина вече си задават въпроса защо TDP-то на тези процесори е цели 28W, при положение, че производителността е близка до тази на 15-ватовите си колеги. За момента отговорът е нееднозначен, като от технологичния портал CNET са се свързали с Apple с искане за допълнителен коментар, който ще отразим, ако такъв бъде направен.

Това слабо представяне вероятно е маркетингов трик, насочен към това да се увеличат продажбите на по-авангардния модел на новите лаптопи MacBook Pro 13 с процесор Intel Core i7-1068NG7, както беше отбелязано от Notebookcheck, като този процесор е един от най-мощните използвани някога в моделите MacBook Pro 13 на Apple и набра еднакво впечатляващи резултати в многоядрените и едноядрените тестове на популярния бенчмарк тест Geekbench 5.1.

Разбира се, предвид факта, че това са първоначални и все още далеч от официално потвърдени резултати на производителността, трябва да подходим към тази информация с известна доза съмнение. Все пак, продажбите на новия MacBook Pro все още не са стартирали, така че е необходимо поне да изчакаме той да може да бъде закупен, за да оценим неговата производителност.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари