По свои съображения AMD не бърза официално да анонсира второто поколение централни процесори Ryzen. Но редакцията на френското списание Canard PC Hardware публикува в своя нов брой много интересен обзор на един от новите чипове – Ryzen 7 2700X.

Да напомним, че AMD Ryzen 7 2700X се произвежда чрез 12 нанометров технологичен процес, има 8х Zen+ процесорни ядра с поддръжката на многопоточност, 16 MB кеш памет от трето ниво и вграден двуканален контролер за DDR4-2933 оперативна памет. Тактовата честота на чипа динамично варира от 3,7 до 4,35 GHz, а TDP е в границите на 105 W.

Френското издание е решило да не мъчи читателите с огромен брой диаграми и таблици, и направо е публикувало крайните резултати от тестовете на Ryzen 7 2700X в геймърските и синтетичните тестове. Във втория случай, благодарените на по-високите работни честоти, новият 8-ядрен чип изпреварва както сегашният флагман за АМ4 сокета – Ryzen 7 1800X, както и най-мощния процесор от фамилията Intel Coffee Lake-S – Core i7-8700K.

По-различна е ситуацията в игрите, където Ryzen 7 2700X се представя малко по-зле от високочестотните процесори на Intel, като например Core i7-8700K и Core i7-7700K. Но за сметка на това, превъзхожда всички съществуващи решения за масовата AMD десктоп платформа.

В сравнение с предишните чипове на AMD, новият централен процесор има по-ниска латентност при достъпа до оперативната и кеш паметите. Освен това, технологията Precision Boost сега много по-плавно регулира честотата на процесорните ядра и подобрява бързодействието на процесора в многопоточните задачи.

Единственият минус на AMD Ryzen 7 2700X спрямо излезлият преди година Ryzen 7 1800X е нарасналата консумация на електрическа енергия. Въпреки намаления технологичен процес, новият чип консумира 13 W повече.

Интересно е, че тестовете на френските специалисти са извършени с помощта на дънна платка, базирана на младшия чипсет AMD A320. Това е важно, понеже на дъна с чипсети AMD X370 и X470, новият процесор ще покаже малко по-висока производителност.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за