Според учени следващото поколение силициеви платки ще свети при прехвърлянето на данни

4
2606

След половин век научен прогрес модерните компютърни технологии се развиват по-динамично от всякога. Последните постижения на AMD доказаха, че може да се произвежда електроника с двойно по-малка литография и да се развиват двойно по-високи изчислителни мощности. Според учените обаче тази практика ще се изчерпи много скоро, което ще доведе до търсенето на иновативни начини за повишаване на изчислителната мощност. Вече е възможно да ползваме силата на фотоните, за да прехвърляме данни.

Според екип от учени от университета Айндховен в Холандия, към силиция – основния материал, от който се изграждат микрочиповете, може да се вградят особен вид микротръбички от сплави, които излъчват светлина. С тях материалът буквално ще свети. Според Ерик Бакърс, водещ проучването „може да се монтира малък силициев лазер в компютърните чипове“. Така те ще прехвърлят данни буквално със скоростта на светлината, което в рамките на една компютърна кутия например ще доведе до ускоряване на бързината стотици пъти. Тъй като силицият е полупроводник, Бакърс и екипът му са работили последните десет години върху цялостната модификация на елемента, с помощта на която фотоните да се движат свободно из него.

Това ще доведе до редица промени в конвенционалните компютри, които притежаваме днес. Преминаването от електрони към фотони означава по-малко излъчване на топлина от микрочиповете, по-малка консумация на енергия и, разбира се, по-високи скорости. Проблемът на намаляването на технологичния процес е именно натрупването на електроника на едно място, което усложнява въпроса с поддържането на нормална температура на работа (основен проблем на Intel в момента). Освен това, на ниво компютърни компоненти, прехвърлянето на електрони с информация между компютърните модули (например между CPU и GPU) се провежда чрез ограничен брой канали. Транспортът по светлинни частици практически елиминира тази граница, като транзисторите, използващи фотони, работят с няколко информационни канала едновременно.

Според Бакърс, в скоро време компютрите няма да станат изцяло оптични. На този етап в рамките на един чип е по-практично използването на електрони, тъй като разстоянието за изминаване е малко. Но за връзката между различните компютърни компоненти  фотоните биха били от изключителна помощ. Това би революционизирало работата на изчислителните центрове, смарт автомобилите и електроуредите, както и персоналните компютри, използвани в ежедневието.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари