Сравнение производителността на долар на масовите видеокарти на Nvidia

0
1375

Компютърният специалист с потребителско име Hic-Stunt-Leones създаде интересна графика, показваща повишаването производителността на всеки един изхарчен долар при масовите видеокарти Nvidia GeForce излезли през последните малко над 10 години. Обхващат се редица поколения графични карти – от GeForce 9600 GT до актуалната към днешен ден GeForce RTX 2060.

Не се разглеждат флагмански продукти, имената на които завършват на 80, а масовите устройства от популярната серия 60. Тези графични карти са най-популярни сред потребителите, понеже осигуряват висока производителност при неособено голяма цена.

Графиката показва как се е променяла производителността  на масовите видеокарти на Nvidia пресметнато на долар цена с излизането на всяко следващо поколение. По това изображение може да се направи прогноза за приръста в производителността на следващото поколение видеокарти GeForce RTX 30, които ще се базират на графични процесори с архитектура Ampere.

Използвани са данните на уеб ресурса TechPowerUp от раздела Performance Summary. Там са дадени синтетичните показатели на десетки графични процесори в най-различни игри. До видеокартата GeForce GTX 460 е използвана резолюция 1900х1200 пиксела, а след това винаги с разделителна способност 1920х1080 пиксела.

Графиката ни връща в 2008 година, когато Nvidia представи модела GeForce 9800 GT с цена под $200.Тази графична карта замени предишната GeForce 9600 GT и получи достъпна цена заради изострилата се конкуренция с AMD. След GeForce 9800 GT идва GeForce GTX 260 – първата масова видеокарта с GPU с архитектура Tesla. Тя даде голям ръст в производителността, но заради своята доста висока цена ($449) показателят производителност на един долар намаля със съществените 40,8%.

Ситуацията се пооправи с модела GeForce GTX 460, в който се използва графичен процесор с архитектура Fermi. В този случай ръстът на производителността на един долар бе двойно по-голям от предишната видеокарта и бе надминат резултат на GeForce 9800 GT. Считано от този модел се наблюдава постоянен ръст на производителността, пресметната на всеки един долар от цената. Този модел осигури конкурентна производителност в сравнение с видеокартите AMD Radeon HD 5800. Следващата GeForce GTX 560 струваше $20 повече, но благодарение на големия ръст на производителността въпросният показател производителност/цена нарасна с 23,3%.

След това компанията премина към архитектурата Pascal и чипове, произвеждани чрез 16 нанометров технологичен процес с използване на FinFET технологията. С излизането на видеокартата GeForce GTX 1060 компанията успя да покачи производителността на долар, с впечатляващите 53%. Според данните на Steam, над 90 милиона от активните месечни потребители използват именно тази видеокарта.

И накрая са графичните процесори с архитектура Turing, които дадоха само 18,9% ръст на производителността на един долар от цената.

Очаква се появата на новите видеокарти на Nvidia от серията GeForce RTX 30 с GPU с новата архитектура Ampere. Според тази графика, може да очакваме голям скок на показателя на производителността спрямо цената.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари