fbpx
16.2 C
София

Сравниха резултатите на най-новия руски процесор Елбрус 16С с тези на Intel Core i7-2600

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Известният специалист с никнейм EntityFX, който отдавна тества руски процесори, се сдоби с инженерната версия на Елбрус-16С, който е най-мощният от цялата фамилия руски процесори Елбрус. Чипът е вече от шесто поколение, а неговото серийно производство трябва да започне до края на тази година.

Направено е сравнение с неговия предшественик Елбрус 8СВ и което е по-интересно, с процесора Core i7-2600 на Intel. Експериментаторът подчертава, че това е именно инженерна версия на Елбрус 16С, при която кешът е частично изключен. Това означава, че серийно произвежданият процесор със сигурност ще покаже по-добри резултати.

EntityFX е тествал руския процесор в 17 различни бенчмаркове и е проверил неговата производителност при пет програмни езика.

Резултатите от производителността при различните програмни езици са показани директно сравнени с тези на Intel Core i7-2600:

 • Java (1 нишка)
  Елбрус-8СВ – 4,5 пъти по-бавен;
  Елбрус-16С – 1,7 пъти по-бавен.
 • Java (всички нишки)
  Елбрус-8СВ – 2,5 пъти по-бавен;
  Елбрус-16С – производителността е еднаква.
 • PHP (1 нишка)
  Елбрус-8СВ – 2,5 пъти по-бавен;
  Елбрус-16С – 2 пъти по-бавен.
 • Python (1 нишка)
  Елбрус-8СВ – 7,8 пъти по-бавен;
  Елбрус-16С – 7 пъти по-бавен.
 • Python (всички нишки)
  Елбрус-8СВ – 3,8 пъти по-бавен;
  Елбрус-16С – 1,7 пъти по-бавен.
 • Lua (1 нишка)
  Елбрус-8СВ – 5 пъти по-бавен;
  Елбрус-16С – 4 пъти по-бавен.
 • C# NetCore в RTC режим (1 поток)
  Елбрус-8СВ – 3 пъти по-бавен;
  Елбрус-16С – 2 пъти по-бавен.
 • C# NetCore в RTC режим (всички нишки)
  Елбрус-8СВ – 1,5 пъти по-бавен;
  Елбрус-16С – 1,25 пъти по-бавен.

При различните тестове Елбрус 16С се представя различно, но като цяло се вижда, че той е с около една трета по-бърз от Елбрус 8СВ при работа с една нишка, а при някои алгоритми той е много ефективен. Да напомним, че процесорът Intel Core i7-2600 е от 2011 година, като неговата консумация е 95 W.

Тестовете са направени с помощта на дънната платка 1Е16С-mATX с две плочки DDR4 оперативна памет с работна честота 2400 MHz.

Да добавим, че Елбрус 16С е най-добрият модел от новата фамилия руски процесори Елбрус, произвеждани чрез 16 нанометров технологичен процес. Той се базира на новата VLIW архитектура на компанията-производител МЦСТ. С прехода към новата микроархитектура производителят се отказал от остарелия и бавен подход с използването на входно-изходни подсистеми, като едновременно с това е преминал към интеграцията на PCI-E контролера в самия чип. Елбрус 16С разполага с 16 процесорни ядра, работещи с тактова честота 2,0 GHz. Той поддържа динамично компилиране и виртуализация на x86 кода. Налична е поддръжката на пълна хардуерна виртуализация. Процесорът може да адресира до 1 TB оперативна памет тип DDR4-3200 и поддържа 32 линии на PCIe 3.0 интерфейса. Консумацията на чипа е 110 W.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
44 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини