Стартъп от Беларус показа бъдещето на клавиатурите

6
2778
Тази седмица Kaldata бе гост на едно много интересно събитие, на което бе представен интересен нов продукт, имащ според нас голям потенциал. Пътувахме до Беларус, за да сме първата българска медия, която се докосна до „следващата крачка“ в начина по който въвеждаме информация във всички устройства, които използваме  – клавиатурата Click&Touch

Мястото на премиерата не е никак случайно. Първото събитие, представящо новия продукт бе в Минск, не само защото продуктът първо ще намери пазар в Източна Европа, но и защото стартъпът, стоящ зад разработването, Clevetura LLC е именно от този град, от който са и основателите и Valentin Sokol and Mikhail Krupenkov.

След кратка първоначална среща с продукта можем да кажем едно. Дори на тази ранна фаза, преди да бъде пуснат на пазара официално, той работи много добре. След само няколко минутно ползване човек свиква и честно казано се чуди, как до сега е работил с отделен тъчпад.

Но какво представлява той?

Clevetura е разработила технология, която комбинира стандартна клавиатура – много приличаща на тази, използвана в лаптопите, с тъчпад. Благодарение на сензори във всяко копче, устройството разпознава как точно предпочитате да го ползвате.

За разлика от всички решения до този момент на пазара, които използват отделен панел, заместващ компютърната мишка, технологията на Clevetura съчетава това с удобна QWERTY клавиатура, а резултатът е впечатляващо добър. И нещо повече. Клавиатурата разпознава и жестове. Така например, ако гледате филм, с движение на пръста лесно можете да увеличите звука, да промените контраста. По същия начин с два пръста, подобно на таблет или мобилен телефон можете да увеличавате и отдалечавате изображения или просто да скролвате из страниците – нещо, което при нито един тъчпад не работи добре.

Първият модел с новата технология може да обслужва до 5 устройства едновременно. До три могат да се свързват през Bluetooth, а още две през USB приемник или Type-C кабел. Предстои да добавим скоро и другите технически характеристики, след като бъдат официално потвърдени

Доста скептичен бях относно това как се променят режимите. Преминаването между клавиатура и мишка обаче става изключително интуитивно и не натоварва потребителя по никакъв начин, а в горния край дори има светодиод, който показва в кой режим сте точно и как те са променят.

Със сигурност обаче потребителят не е нужно да мисли в кой точно режим е. Няколко минутна работа е достатъчно, за да спрете да мислите за това и просто да работите спокойно.

Новата технология, създадена от Valentin Sokol, Mikhail Krupenkov и техният екип ускорява доста работата, ако предпочитате да работите само с тъчпада на лаптопа си. Техни изчисления показват, че местенето на ръката  от клавиатурата на тъчпада и обратно хаби ежедневно много време. И въпреки че това са част от секундата с натрупване реално времето става твърде много.

Примерът, който те дадоха по време на презентацията беше с момент, в който пишете нещо, но да речем получавате обаждане по скайп. В стандартния случай са ви необходими доста движение и местене на ръцете, докато с Clevetura са буквално няколко натискания.

Със сигурност обаче има още редица примери. Тази технология би могла чувствително да намали размерите на лаптопите с по-малки екрани. Би могла да увеличи освен това размера на копчетата им. В момента повечето производители са задължени да оставят място и за тъчпад.

Приложението и може да е и при Smart TV моделите, при които клавиатурите, които в момента  са на пазара не са много удобни. С нея можете лесно да менажирате всяка една операционна система, разполагайки пред себе си с голям тъчпад, който обаче за частица от секундата  се превръща в тактилна клавиатура, когато трябва да пишете нещо.

Въпрос на много неща е тази технология да стане масова, но според нас има необходимия потенциал

Балруският стартъп е патентовал своето творение, а основен инвеститор в проекта е Sergey Kostevich. Той е основател на ASBIS, притежател на марката Prestigio. Именно той е човекът, който е повярвал първи в проекта и през последните три години инвестира в него. Точно толкова време е отнело и предвижването на технологията от идеята, минавайки през тестове, за да се стигне до работещ модел, готов за пазара.

„От самото начало вярвам с силата на този стартъп и иновативният продукт, който правят. Важно е повече потребители да се запознаят с технологията, да я изпитат и пипнат. Всичко е не само до инвестиция. Предлагаме нова технология на световния пазар, която има огромен потенциал“ – заяви Сергей Костевич по време на представянето на първата клавиатура, използваща новата технология.

 

На практика първият продукт, използващ комбинираната технология на Clevetura ще е с марката Prestigio. Той ще носи името Click&Touch. Производството започва през юли. До края на август на пазара ще са първите бройки. До края на годината  се очаква да бъдат произведени 100 000 бройки, от които се надяваме някои да попаднат и в България.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари