Стаята на тайните: хардуерът на Microsoft

0
72

„Microsoft не произвежда хардуер.“ Колко пъти сте чували/прочитали това? Предполагам повече от веднъж. Това, обаче, е лъжа. Точно така, в 32 от 37-те години на компанията в бизнеса, тя е проектирала и продавала хардуерни продукти, и то с голям успех. Дори през 1983-та продадените софтуерни продукти били толкова на брой, колкото и продадените майкрософтски мишки.

През годините хардуерното портфолио на Microsoft се разширило от мишки и клавиатури до контролери, уеб камери, рутери, безжични телефони, говорители, MP3 плейъри, клетъчни телефони, конзоли и още много други. А сега Microsoft е в PC бизнеса с новата линия таблети Surface. Това е всичко, което повечето хора знаят, заговори ли се за Microsoft и хардуер. Но едва ли са наясно, че компанията има богат списък с хардуерни продукти.

И затова, позволете да ви представя 10 от продуктите на Microsoft, излезли през осемдесетте:

Microsoft SoftCard (1980)


Microsoft SoftCard е излязла през 1980-та, като plug-in карта за персоналния компютър Apple II (1977). Картата съдържала Zilog Z80 CPU, който е позволявал на Apple II да използва популярната CP/M дискова операционна система и написания софтуер за нея. SoftCard се продавала добре и станала най-известният хардуерен продукт на Microsoft, докато компанията не представила мишката си, две години по-късно.

Microsoft RAMCard за Apple II (1980)


Microsoft произвели Apple II RAMCard като аксесоар за неговата Z80 SoftCard (предния продукт). RAM картата, сложена в някой от свободните слотове на Apple II, добавяла 16KB памет, с която общо компютърът имал 56KB.

Microsoft RAMCard за IBM PC (1982)


За разлика от предната RAM карта, RAMCard за IBM PC служела както за увеличаване на общата памет, така и за твърд RAM диск. Когато била в дует с RAMDrive софтуера на Microsoft, картата била като традиционен хард диск, който дори работел на много по-голяма скорост (50 пъти по-бързо, според рекламата). RAMCard за IBM PC можела да се закупи в размер от 64KB до 256KB – не толкова зле, като се има предвид, че типичният флопи диск на IBM PC съдържал 360KB.

Microsoft SystemCard (1983)


Линията на Microsoft за IBM PC ъпгрейди се е разширила през 1983-та със SystemCard, мултифункционална ISA карта (от Industry Standard Architecture; специално създадена от IMB карта за стандартните компютри на компанията, чрез която отделните части на компютъра обменят информацията), която пазела скъпите на IBM PC вътрешни слотове. Само с една карта можело да замените функциите на поне четири plug-in карти и пак да имате шест свободни слота.

Като RAMCard, SystemCard съдържала 64KB до 256KB RAM и можела да служи като RAM диск. Но имала и паралелен принтерен интерфейс, spooler за принтер, което било система за IMB и позволявала да „нареждате на опашка“ многобройни работи за отпечатване на принтера (идва от компютърния термин spool, който се отнася именно до възможността няколко последователни задачи от една програма/устройство да бъдат прехвърлени във временна памет, за да не се налага да изчаквате другата програма/устройство да свърши всяка задача. В случая, програмата за принтиране може да назначи няколко неща за печат за секунди, а самият принтер работи доста по-бавно и spooler спестява излишното изнервящо чакане – представете си да трябва да седите постоянно пред компютъра и да цъкате всеки път, когато трябва да отпечатате страница от 40-листов документ.)

Картата имала също и RS232 сериен порт и календарен /часовников чип в реално време.

Microsoft Premium SoftCard IIe (1983)


През 1982 пуснали Apple IIe, голямото допълнение към линията персонални компютри Apple II. След година Microsoft ъпдейтват SoftCard, за да се възползват от подобренията в хардуера на Apple IIe. В резултат на това, Premium SoftCard IIe не пожънала такъв успех като предшественика си, но спечелила уважението в общността на Apple II.

Microsoft пуснали и SoftCard продукт за злощастния Apple III – SoftCard III, през 1982-ра. Като Apple II Soft картите, SoftCard III позволявала на Apple III да работи с CP/M софтуера.

Microsoft PCjr Booster with Mouse (1984)


През 1984, Microsoft представили PCjr Booster with Mouse, допълнителна кутия – странично разширение – което на снимката можем да видим свързано с основната кутия, което добавяло 192KB RAM и истинска Microsoft мишка, която да върви с кутията (разширението).

Microsoft MacEnhancer (1985)


Може и да звучи странно днес, но компанията Microsoft била голям поддръжник на Macintosh платформата през осемдесетте. Като част от тази подкрепа, Microsoft пуснали много полезно разширително периферно устройство – MacEnhancer, което се свързвало с порта на Мас модема или принтера и добавяло съвместим с IBM PC паралелен порт и два отново съвместими с IBM PC серийни порта. С MacEnhancer и подходящ софтуер, потребителите на Mac можели да използват много принтери, модеми и други, проектирани за IBM PC.

Microsoft InPort (1986)


През1986-та, Microsoft обявили нов интерфейс за мишка, наречен InPort. Интерфейсът имал специфична, проектирана от Microsoft, интегрирана електрическа верига (InPort Graphics Input Chip) и нов, компактен пин-колектор с 9 места (горе в ляво).

Скоро Microsoft пуснали свой собствен InPort интерфейс (горе вдясно) и различни версии на мишки, с които да работи, но което е по-интересно е, че компанията правела чипове и портове на минимална цена в сравнение с другите хардуерни търговци, опитвайки се да установи стандарт. Няколко периферни компании интегрирали работата си с InPort интерфейса, но той никога не станал широко използван. Вместо това, PS/2 интерфейсът за мишка на IBM, излязъл година по-късно, заел това място.

Microsoft Mach 10 (1986)


Microsoft Windows 1.0 излязъл на пазара в края на 1985-та и компанията открила, че типичния IBM компютър не е достатъчно мощен, за да работи системата гладко. Това довело до създаването на ускорителна платка, която почти удвоила бързината на IBM PC и PC XT компютрите с 4,77-MHz 8088 централни процесори. Mach 10 включвал 9,54-MHz 8086 CPU и InPort интерфейс за мишка на една plug-in карта. Доставяла учудващо подобрение в скоростта на старите компютри на клиентите във време, когато новият компютър – IBM PC AT – струвал доста пари.

Microsoft Mach 20 Performance Enhancement System (1988)


Също както Mach 10, Microsoft пуснали на пазара Mach 20, като врата на компютрите, базирани на 8088 процесорите, към най-новия софтуер на Microsoft.

Mach 20 се вкарвал в стандартен IBM PC ISA слот и давал на системата домакин 8-MHz 80286 CPU, слот за 80287 копроцесор и InPort интерфейс за мишка. Microsoft предлагали и Memory Plus опция, което се включвало в задната част на Mach 20 и добавяло до 3,5MB RAM. Офертата включвала и Disk Plus опция, която позволявала на по-старите IBM компютри да оползотворят флопи драйвовете си.

Историята на майкрософтския хардуер продължава и след ’88-ма, но след Mach 20 компанията решила да се съсредоточи главно върху устройства за въвеждане на информация и други периферни аксесоари за компютър.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари