Страданията на Intel продължават: техническият директор е уволнен, а процесорите ще произвежда TSMC

13
2618

Отлагането на производството на процесори чрез 7 нанометров технологичен процес жестоко се отрази на Intel. Акциите на компанията рухнаха с 16%, като това става на фона на ръст в курса на акциите на конкурентите AMD и TSMC (най-големият производител на чипове в света, който изпълнява поръчките на  AMD и Nvidia). Преди няколко часа Intel обяви за уволнението на техническия директор на компанията и за започналата реорганизация и оптимизация на персонала. Но най-печалното за цялата американска промишленост е, че китайските медии съобщиха, че Intel частично ще се откаже от собственото си производство на процесори и ще поръча производството на собствените си чипове на тайванската TSMC.

Започнаха да се говори, че ерата на доминиране на Intel и САЩ на полупроводниковия пазар е приключила. Специалистите на Bernstein Research са на мнение, че в технологичен план Intel вече значително изостава от TSMC – с година, а може би и с две години, а като се има предвид, че ще трябва да се намали големия процент на брак, изоставането може и да е още по-голямо.

По този начин, още през следващата година на пазара ще има една наистина интересна ситуация: Intel и AMD ще започнат да се конкурират за 7 nm производствени мощности на TSMC. С разработването на собствен 7 нанометров технологичен процес Intel изостава от графика с около 12 месеца. Излизането на първия 7 nm процесор на Intel бе отложено за края на 2022 година. А в своя тримесечен финансов отчет компанията показа, че ще увеличи производството на 10 nm чипове и ще използва външни производствени мощности.

Китайското издание China Times констатира, че очевидно Intel някак се е споразумял с лидера TSMC за започване масовото производство на CPU и GPU с използването на 7 nm технологичен процес.

От своя страна, AMD бързо развива своите серии полупроводникови продукти в съответствие с първоначалния си план и спазва графика. Заради забавянето на Intel, още следващата година AMD ще започне продажбите на своите нови процесори и графични чипове, и ще продължи да завзема пазара на десктоп компютрите, лаптопите и сървърите. От края на тази година и началото на следващата AMD ще започне да предлага новото поколение процесори с архитектура Zen 3 и графични чипове с архитектура RDNA 2, като допълнително ще разшири поръчките за 7 и 7+ технологичните процеси на TSMC. Още следващата година AMD се очаква да стане най-големият клиент на TSMC.

Преди месец TSMC започна да модифицира част от своите 7 nm производствени мощности за 6 нанометров технологичен процес, като масовото производство на 6 nm чипове започва в края на тази година. Intel от своя страна заяви, че ще поръча на TSMC производството на 6 nm процесори, така че тайванската компания явно няма да остане без поръчки.

Но в същото време Intel отложи собственото производство на 7 nm чипове. Генералният директор на компанията Боб Суон заяви, че серийното производство на първия 7 nm процесор за персонални компютри ще започне в края на 2022-ра или началото на 2023-та година. А масовото производство на 7 nm сървърни процесори може да се очаква към средата на 2023 година. Основните производствени мощности на Intel през следващите години ще са фокусирани върху 10 нанометровия технологичен процес.

Първият 7 nm продукт на Intel се очаква да бъде графичният процесор за високопроизводителни изчисления Ponte Vecchio.

Тези GPU от ново поколение ще бъдат в основата на най-мощния американски суперкомпютър Aurora с производителност 180 PFLOPS.

Според експертите, плътността на транзисторите при 10 нанометровия технологичен процес на Intel е на практика еквивалентна на тази на 6 nm процес на TSMC. През втората половина на тази година двете компании са се договорили да работят съвместно по някои 10 nm чипове на Intel. Фотографската маска на Intel е вече преработена в съответствие с изискваният на 6 нанометровия технологичен процес и ще бъде дадена на TSMC през следващата година.

Начините на проектиране и използваните технологии на 6 nm технологичен процес са на практика същите като при 7 нанометровия технологичен процес. Но добавянето на още един слой с EUV литография с 18% увеличава плътността на разположение на транзисторите.

Bloomberg съобщи, че споразумението на Intel с TSMC включва производството на 180 000 чипа през следващата година, които ще се произвеждат чрез 6 нанометров технологичен процес. Пазарът наистина ще стане интересен. Уеб порталът DigiTimes предполага, че Intel ще иска да бъдат използвани литографските технологии на TSMC и по-точно фотолитография в дълбокия ултравиолетов диапазон (EUV). Оборудването за този производствен процес се произвежда от една единствена компания в целия свят – холандската ASML. Преди време Intel активно инвестира в тази компания и възнамеряваше самостоятелно да усвои 7 nm EUV, но не успя.

Да напомним, че AMD възнамерява да започне предлагането на своите процесори с архитектура Zen 3 и графични RDNA 2 чипове още преди края на тази година. Заради провала на Intel Advanced Micro Devices ще увеличи своя пазарен дяла на х86 процесори и съответно, ще увеличи поръчките за TSMC.

В тези условия се очаква през 2021 година TSMC да получи поръчки за над $20 милиарда. А Intel може да поръча производството на някой свои второстепенни чипове на UMC и GlobalFoundries.

Реорганизацията на Intel

Провалът на Intel болезнено се отрази на инвеститорите, понеже акциите на компанията изведнъж се сринаха с 16% и дивиденти няма и скоро няма да има.

Да напомним, че още през месец юни тази година водещият специалист по процесорна архитектура Джим Келър напусна Intel.

След сегашния скандал бордът на директорите реши да уволни техническия директор Мурти Рендучинтала (Murthy Renduchintala), който се считаше за втория човек в компанията след изпълнителния директор Боб Суон и бе привлечен в Intel през 2015 година.

Големият инженерен отдел на Intel се разделя на пет части, а внедряването на 7 и 5 nm  процеси бе възложено на Ан Келъхър (Ann Kelleher). Започва оптимизация на персонала.

В същото време адвокатската кантора Hagens Berman започна да приема заяви от акционерите на Intel за завеждането на колективен съдебен иск срещу компанията. Заради срива в курса на акциите компанията наведнъж изгуби $43 милиарда от своята пазарна капитализация.

4.1 7 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари