Странна измама: в eBay се продават пластмасови Nvidia RTX 3080, които изглеждат като истински

1
2141

На фона на новата криптовалутна треска и острия дефицит на видеокарти започнаха да се появяват все по-странни схеми на мошеничество. Така например, в eBay се появи графичната карта GeForce RTX 3080 Founders Edition с цена $590, която е съвсем ниска, като се има предвид, че официалната цена на тази видеокарта е над $1000.

Продавачът на това чудо съвсем не е алтруист. Просто той продава пластмасово копие на оригиналната видеокарта при това с мащаб 3:1, което е разпечатано с помощта на 3D принтер. Интересно е, че в името на този аксесоар никъде не се казва, че това е пластмасова имитация – само в описанието на продукта с малки букви се споменава този факт. Но добре се вижда, че закупуването е окончателно и връщане на закупената стока не може да има.

Интересно е, че самото предложение е съмнително. Пластмасовата видеокарта е представена в eBay през миналия уикенд при цена едва 99 цента и платформата я е регистрирала без проблеми. Но само за два часа чрез десетина фалшиви акаунта нейната цена е вдигната до $590. И в условията на страхотен дефицит хората купуват без много много да гледат.

Топва не е единствения случай на мошеничество в eBay. Има предложения за продажби на нови видеокарти, които след закупуването се оказват празни картонени опаковки на оригиналната видеокарта, в които за разнообразие мошениците поставят парцали или други ненужни неща.

2 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари