Странното поведение на процесорите Intel Tiger Lake: изключването на защитите от хардуерните уязвимости намалява производителността

2
1140

Основателят на уеб портала Phoronix и експерт по софтуер с отворен код Майкъл Ларабел (Michael Larabel) откри необяснима засега особеност в поведението на новите 10 nm процесори Intel Tiger Lake. Вместо да започнат да работят по-бързо при изключване на защитите от хардуерните уязвимости в чиповете на Intel, свързани със спекулативното изпълнение на процесорните инструкции, незнайно защо Tiger Lake внезапно започват да работят много по-бавно – по-бавно дори от някои по-стари поколения процесори на Intel.

Ларабел не можа да обясни защо става така и предположи, че има грешки в сегашният микрокод на процесорите Tiger Lake. Той обеща да продължи своите изследвания и да разбере какво точно се случва. По принцип, всяко едно запушване на хардуерна уязвимост в процесорите на Intel понижава тяхната производителност и изключването на тези механизми за защита би трябвало осезателно да увеличи производителността на чиповете. Точно това се случва с процесорите от фамилиите Kaby Lake Refresh, Whiskey Lake и Ice Lake, които също са участвали в този експеримент. Но процесорът от поколението Tiger Lake абсолютно всеки път показва силно влошаване на производителността при изключването на тази защита.

Специалистът е използвал четири лаптопа Dell XPS с процесори на Intel от различни поколения. Използвана е Ubuntu 20.10 с Линукс ядро версия 5.8 с инсталирани всички необходими пачове за смекчаване уязвимостите в процесорните архитектури на Intel. Чиповете Tiger Lake вече са защитени от уязвимостта iTLB Multihit, но за Spectre V1 и V4 все още се налага да бъдат инсталирани необходимите промени в микро кода.

Защитете за процесорите Tiger Lake в Linux ядрото се изключва с помощта на параметъра mitigations = offСъщата команда се използва и за предишните поколения процесори.

Към днешен ден редица компютърни специалисти също се заеха търсят какво точно не е наред с процесорите Tiger Lake.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари