„Суперкомпютър на един чип“ от IBM, Sony и Toshiba ще бъде представен за пръв път

5
17

Дългоочакваният микрочип, който ще бъде в основата на новата конзола Sony Playsation 3 ще бъде детайлно описан за пръв път от разработчиците си : IBM, Sony и Toshiba.

Наричан често „Суперкомпютър на един чип“, микропроцесорът Cell (клетка) беше досега амбициозен проект с неизяснени технически характеристики. Трите компании обещават да разкрият на предстояща конференция в Сан Франциско повече подробности около начина на функциониране на чипа който ще бъде предназначен за преносими електронни устройства, устройства за домашно развлечение, но и за мощни суперкомпютри.

Микропроцесорът ще се появи за пръв път в PlayStation 3, следващото поколение на популярната конзола за видеоигри на Sony, която се очаква да се появи на пазара догодина. Това ще бъде идеалният мицропроцесор за широк кръг от устройства, от дигиталната телевизия до суперкомпютрите.

Cell ще бъде предизвикателство за използваните до сега процесори (като тези на Intel и AMD). Още по-забележителен е фактът, че до сега никой не го е виждал в действие.

Според официално публикуваната информация, чипът е базиран на серията Power Processor на IBM, които се използват в настолни компютри на Apple Computer inc. Cell съдържа множество ядра, което му позволява да работи като няколко чипа едновременно. Способен е на масивна обработка на числа с плаваща запетая, оптимизиран е за тежки изчислителни задачи и мултимедийни приложения като дигитални филми и игри, се съобщава от компаниите.

Множество процесори от типа Cell ще могат да работят заедно като клъстер, което ще позволи създаването на работни станции от ново поколение.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари