Проектирането на квантови компютри е твърде сложно, понеже принципите на работа на тези изчислителни системи са сложни и за увеличаване броя на квантовите битове (кубитите) е необходима голяма изчислителна мощност. Швейцарски учени успяха да създадат математически модел на квантов компютър с 49 кубита. Това е една от най-сложните квантови системи към днешен ден.

Автори на проекта са Томас Хенер и Дамиан Стайгър от швейцарския федерален технологичен институт. За математическите пресмятания ще се използва суперкомпютъра Cori II, който е на пето място по мощност в света. Cori II е инсталиран в Националната лаборатория Лорънс Бъркли. Суперкомпютърът се състои от 9034 изчислителни блока, всеки от които разполага с 68-ядрения процесор Intel Xeon Phi 7250 с тактова честота 1,4 GHz. Cori II разполага с 1 PB памет, а производителността е 29,1 петафлопса.

Швейцарските специалисти вече имат опит в това направление, понеже с помощта на Cori II вече успяха да моделират квантови компютри с 30, 36, 42 и 45 кубита.

По време на пресмятането на моделите на квантовите компютри, сорс кодът е многократно усъвършенстван и оптимизиран. В резултат от тези подобрения, сегашният код работи над 10 пъти по-бързо от началния вариант.

Сегашният математически модел използва числа с плаваща точка за пресмятане на сложните процеси и амплитудите на квантовите колебания, а специалистите споделиха, че има още възможности за оптимизация на кода.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

Тази статия, също и статията за намеренията на Майкрософт да разработи криогенна памет, според мен са по-скоро за IT новините. Не става въпрос за реално съществуващ хардуер в статията за Майкрософт, а тук става въпрос за моделиране на тип процеси, не за нова джаджа, която ще бъде представена на пазара..