През 2016 година биологът и генетик Джон Крейг Вентър създаде в своята лаборатория първата синтетична бактерия. Той направи това с помощта на химически синтез на изкуствено моделиран геном. Днес Science Alert съобщи, че Вентър е създал първият в света прототип на принтер за бактерии.

Машината на Вентър работи по същия начин, като обикновен 3D принтер: в него се зарежда дизайна на генома, а вместо консумативи се поставят базовите химически съединения на ДНК: гуанин, тимин, цитозин и аденин. По повод своя апарат Вентър каза:

„Принтерът също има нужда от касетки, но вместо тонер, там са поставени бутилки с химикали. Той е способен да сглобява сложни биологични форми, точно както това правят клетките на нашия организъм, но в много по-малки мащаби“.

Новата технология има огромни възможности. Принтерът може да създава съставните елементи на ДНК шаблоните, да печати РНК молекули, протеини и други важни компоненти на бактериите. Така например, устройството може да създаде основните части на вируса на грипа и бактериофаги, които могат да се борят с бактериалните инфекции.

Екипът на Вентър успя да създаде бактерия, използвайки само 473 гена, което е своеобразен рекорд. Най-късият геном в природата за самостоятелен живот, съдържа 525 гена.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари