Създадена е нова „пасивна W-Fi“ технология с 10 000 пъти по-малка консумация на електрическа енергия

0
91

Вашингтонският университет създаде новата технология за Wi-Fi обмен на данни с име Passive Wi-Fi, с 10 000 пъти по-малка консумация на електроенергия, в сравнение с Bluetooth LE или ZigBee.

 

Представената тестова апаратура може да работи само по W-Fi 802.11b стандарта при честота 2,4 GHz. Поддържат се 4 скорости за обмен на данни – 1, 2, 5,5 и 11 Mb/s. Засега това не е много, понеже 802.11n стандарта при честота 2,4 GHz с поддръжка на MIMO осигурява скорост от 300 Mb/s, а при честота 5 GHZ – до 450 Mb/s.

Изключително високата енергийна ефективност е постигната чрез разделяне на цифровата и аналоговата част. При новата технология се използва един аналогов предавател, който излъчва тесен постоянен и немодулиран сигнал в централната част на 802.11b спектъра. Благодарение на този метод става възможно предаване и приемане на пакети, без да се провокира увеличаване мощността на излъчване на рутера. Това е важно, понеже при повишаване нивото на шума, 802.11b рутерите автоматично повишават мощността на сигнала.

Освен излъчването на постоянен сигнал, в новата технология се използват и няколко пасивни елемента. Те имат цифрови модули с антена и висока енергийна ефективност. Пасивните елементи, подобно на RFID модули, преобразуват част от немодулирания сигнал в електричество и се използват като модулатори, които преобразуват постоянния сигнал в модулирани импулси, разбираеми за стандартните Wi-Fi устройства. Мощността на излъчване на пасивните елементи директно и пряко зависи от мощността на аналоговия сигнал.

Цифровата част на новата система консумира едва 1,48 микровата при скорост 1 Mb/s и 49,28 микровата при 11 Mb/s.

 

Новата технология може да се окаже истински пробив в комуникациите, понеже при включен Wi-Fi, акумулаторните батерии на мобилните устройства се разреждат много по-бързо.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари