Специалистите на MIT разработиха нова технология за производство на оптика от материал с дебелина 2 атома, която едновременно може да се използва като светодиод и фотосензор. Изследването е важна стъпка в развитието на силициевата фотоника.

Съвременните компютри са ограничени от изискванията към консумацията и от охлаждането, които частично зависят от изчислителните процеси, но твърде много енергия се изразходва за доставянето на електрическата енергия от една точка в друга. Ars Technica отбеляза, че това е причината паметта и обмена на данни често да имат по-голяма консумация от процесора.

Оптичната комуникация рязко намалява консумацията на енергия и увеличава скоростта на връзката. Обикновено в тази технология се използва външен източник на светлина, който се разделя на няколко лъчи и се използва в различните модули на системата. Масачузетс предлага алтернативен подход: отделен източник на светлина в самия чип. За демонстрация на новата технология учените създадоха светодиод с дебелина 2 атома и го интегрираха в силициев чип. Освен това, същият материал може да се използва и като фотосензор.

Използван е диелектричен слой от боров нитрид върху молибденов дителурид. Диелектричният слой предпазва MoTe2 от окисляване. Отгоре един до друг са поставени два слоя графит, използвани като електроди. Зарядът и посоката на заряда в тези електроди по електростатичен начин индуцират аналог на наличието на донорни или акцепторни примеси в полупроводника.

Това устройство е поставено в силиций със съвсем малки отверстия, разстоянието между които превръща силиция във фотонен кристал за инфрачервено излъчване. Консумацията на тази конструкция е едва 2,3 микроампера при дължина на вълната 1175 нанометра.

Потенциалът на това изобретение за фотониката е голям.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за