Физикът Джоузеф Фридман заедно с колегите си от Тексаския университет разработи принципно нова изчислителна система, която може да замени днешните силициеви транзистори и базираните на тях компютри.

В съвременната електроника се използват силициеви транзистори, в които отрицателно заредените електрони формират електрически ток. Но освен да носят заряд, електроните имат и спин, който в последни време занимава умовете на учените и може да стане основата на нова „спинова електроника“.

Спиновите ключове, създадени от екипа на Фридман работят като логически вентили. В традиционните силициеви компютри транзисторите не могат да използват този феномен и се налага употребата на проводници. В конструкцията на Фридман електроните, движещи във въглеродни нанотръби, създават магнитно поле, въздействащо на тока в графеновия филм и се улавят от логическите вентили, които нямат физическа връзка помежду си.

Комуникацията между графеновите филми става с помощта на електромагнитна вълна, а не чрез физическото движение на електроните и тактовата честота на този елемент може да бъде терахерци. Това е стотици пъти повече от съвременните транзистори, работещи с гигахерци. По този начин, производителността на бъдещия въглероден компютър може да бъде стотици и хиляди пъти по-голяма от днешния силициев компютър.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за