Създаден е нов йонен кубит с най-добрите към днешен ден характеристики

0
517

Учените от калифорнийския университет в Лос Анджелис с помощта на създадения от тях йонен квантов бит (кубит) от съвсем нов тип поставиха нов рекорд по отношение на ниското ниво на грешките, възникващи при манипулациите с кубити. Създадените нови подходи и нови технологии могат съвсем скоро буквално да извършат революция в проектирането и използването квантови компютри. Това е една голяма стъпка до постигането на квантовото превъзходство.

Сега съществуващите квантови компютри са твърде „шумни“ устройства, като възникващите в тях шумове оказват сериозно влияние на изчисленията. Шумовете в днешните квантови компютри възлизат на 1%, като при подобен шум система от 100 кубита дава неправилни отговори в 63% от случаите, което съществено намалява нейната ефективност.

Изследователите от Калифорнийския университет създадоха нов кубит от радиоактивния изотоп на бария – Ba+(133), който се охлажда с помощта на лазерна светлина. Собствената резонансна честота на този изотоп е в точно определен участък на микровълновото излъчване, който е най-подходящ за извършване на операциите по прочитане и запис на информация (state preparation and measurement, SPAM) в този кубит.

Използва се охлаждане с лазери с дължина на вълната 493 и 650 nm. Новият кубит демострира ново на SPAM грешката под 0,3%, което е много по-ниско в сравнение с всички други използвани към днешен ден кубити.

Създанието на новия тип кубити може да окаже огромно влияние буквално на всяка област на квантовите информационни техгнологии.

4.2 6 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари