Създаден е първият оптично управляем чип без полупроводници

2
208

Физиците от Калифорнийския университет създадоха първото микроелектронно устройство, което се управлява по оптичен път. Приборът може да пропуска или блокира електрическия ток чрез въздействието на слабо лазерно излъчване.

Използва се метаматериал, съставен от гъбообразни златни елементи. Учените възнамеряват да създадат мощни и бързи електронни устройства, използващи вакуумни или газови електрически канали. Това са своеобразни наноразмерни вакуумни лампи с лазери. Научната работа е публикувана в Nature Communications.

gold-metasurface-graphic

Скоростта на работа на микроелектронните устройства зависи от подвижността на носителите на заряд. Този параметър зависи от материала, в който се движат тези частици. Използването на полупроводникови материали внася ограничения в работата на микроелектрониката. Подвижността на носителите на заряд във вакуумна тръба е седем пъти по-голяма, отколкото в традиционния силиций. Но създаването на подобни сложни устройства е трудно, понеже са необходими напрежения над 100 V и температури над 1000 K. Тези параметри са разрушителни за микроелектрониката.

Учените са създали решетка от метаматериал, която може да концентрира електрическото поле и да създава локални области. При едновременното въздействие на лазерен лъч с мощност едва 40 mW на квадратен сантиметър (лазерна показалка) и подаване на невисоко електрическо напрежение проводимостта в локалните зони рязко се повишава – над 10 пъти. По този начин става възможно създаването на сложни електронни устройства без полупроводници.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Lavender
Lavender

Лазерна показалка с мощност 40 Вата, то това си е направо меча на Дарт Вейдър.