fbpx
-5.6 C
София

Създаден е революционен терахерцов лазер

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Американски и канадски специалисти създадоха мощна портативна версия на квантово каскаден лазер, който може да генерира стабилно терахерцово излъчване в полеви условия. Това устройство може да бъде използвано в мобилната диагностика на онкологичните заболявания, при търсенето на взривни вещества и забранени предмети в тълпи от хора и т.н. Представената нова технология дава възможност за създаването на терахерцови лазери, работещи при стайна температура.

Компактните оптични лазери покориха целия видим спектър – от ултравиолетовия до инфрачервения и дадоха възможност за съвременни цифрови комуникации, печат, сканиране и още много други. Но една ключова част от електромагнитното излъчване все още не е обхваната от тях – терахерцовият диапазон, който се намира между инфрачервения диапазон и микровълновото излъчване. Терахерцовото излъчване се използва за проникване в непрозрачните обекти и за разкриване химическия състав на различните вещества. Но досега THz лазерите работеха само при изключително ниски температури – тоест, само при лабораторни условия.

Но сега това е в миналото. В Nature Photonics бе описана нова технология за създаването на терахерцов лазер с размерите на стандартен чип, който работи при температура 250 К или –23 °C, който е поставен в охладител с размерите на малък хладилник с размер колкото шайба за хокей.

През 1994 година AT&T Bell Labs създадоха нов тип лазер – квантово каскаден лазер (QCL) със стотици полупроводникови слоеве с точно определена дебелина, работещ при криогенни температури. Новият лазер работи при охлаждане със стандартни термоелектрическо охлаждане. Сега се работи върху същия лазер, който може да работи при стайна температура.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини