Създаден е транзистор за живи клетки

0
34

Това също е транзистор, но твърде необикновен и вместо да управлява поток от електрони, както е при класическите транзистори, новият елемент управлява поток от клетки.

 

Група специалисти от Университета „Дюк“ и Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил създадоха устройство, което вместо електрони управлява движението и направлението на движение на клетки. Учените осъществиха точно управление движението на клетките и регулиране на потока от клетки в микрофлуидни канали чрез промяна на подаваното напрежение.

Устройството не изглежда сложно, но чрез създаването на качествен транзистор за живи клетки се разкриват нови възможности като например изпращането на множество клетки по точно определени маршрути, които могат да се използват за доставяне и дозиране на лекарствени вещества с непозната към днешен ден прецизност.

 

„Аналогично на милиардите транзистори, които се използват за управление на потока информация в компютърните системи, нашата задача е създаване на начини и методи за управление на потоци точно определени клетки в микрофлуидните системи“ – каза Бенджамин Хелен, един от участниците в проекта.

Следваща стъпка от изследванията ще бъде използване на новата технология за осъществяване на точен мониторинг на избрана група клетки. Учените се надяват по този начин да намерят причините за възникване и начина на лечение на болести като СПИН и рак.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари