Създадоха напълно прозрачна батерия

1
41

Учени от Мичиганския Университет създадоха напълно прозрачен панел на слънчева батерия. Пълното име на разработката – „прозрачен луминесцентен концентратор на слънчева енергия„. Уви, неговата ефективност не надвишава един процент, но като цяло изглежда много обещаващ и ако изпълнението бъде подобрено и по някакъв начин ефективността му се повиши най-малко с още няколко процента, проектът може да открие изцяло нови граници за енергийните технологии.

В пресата и по-рано са се появявали аналогични разработки, но сега за първи път учените са успели да постигнат пълна прозрачност на материала, от който ще бъде произвеждана тази батерия. Тя от своя страна в мобилните устройства може да бъде използвана като защитно стъкло на екрана и едновременно с това да изпълнява ролята и на батерия.

До момента, най-добрия резултат на прозрачността е бил постиган до 70%, отново при не много висока продуктивност. Основният проблем е, че батериите трябва да поглъщат слънчевите лъчи без да ги пропускат да преминат през тях.

Мичиганските учени са решили да търсят по-добър баланс между прозрачността на батерията и коефициента на полезно действие, подхождайки към проблема от различен ъгъл, като използват 100% прозрачен материал, разполагайки фотоклетките не във вътрешността на материала, а в неговите краища. Самият органичен материал напълно ще пропуска видимия спектър на светлината, поглъщайки само близките инфрачервени и ултравиолетови спектри, които след това ще се предават по краищата на панела, където са фотоклетките.
0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари