Мониторите с висока честота на опресняване могат да изобразяват бързи действия по-плавно от стандартните монитори с честота 60 Hz. Съвременните екрани могат да достигнат 360 Hz, но китайската компания за електроника BOE работи върху увеличаване на скоростта до 500 Hz.

И разполага с прототип, който да го докаже.

Съвременните монитори за персонални компютри обикновено използват тънкослойни транзистори (TFT), изработени от аморфен силиций – същия вид некристален материал, който се използва в продукти като слънчевите батерии. Според доклад, забелязан от Tom’s Hardware и Wccftech, BOE, чиято дейност включва изработката на дисплейни панели за смартфони и таблети за компании като LG и Apple, работи върху по-ефективната замяна на силициевия TFT активен слой с оксиден TFT. Това позволява на компанията да направи прототип на монитор, който може да обновява 1920×1080 пиксела 500 пъти в секунда.

Технологията на оксидните полупроводникови дисплеи има предимствата на висока мобилност, нисък ток на изключване, лесна технология на обработка и голям размер. Това отговаря на двойната нужда за подобряване на качеството на бъдещите продукти и намаляване на потреблението на енергия. Нужда, която отдавна се превърна в неизбежна тенденция в развитието на технологиите и пазара.

Пише в доклада.

Съобщава се, че производителят на панели е в състояние да използва технологията за борба с ярките петна, да увеличи надеждността на панела и да намали консумацията на енергия с до 15%. В доклада още се посочват различни видове дисплеи, по които BOE работи, включително 13,3-инчов 4K дисплей.

Така че не е ясно дали всички тези характеристики са пренесени в 500 Hz прототипа

BOE не разкрива плановете си за пускане на пазара на 500 Hz монитор, така че все още не изхвърляйте 360 Hz панела си. Но компанията сподели видеоклип, в който се твърди, че е изобразен 27-инчов монитор „500 Hz+“. Разделителната способност на монитора от 1920×1080 не е изненадваща, тъй като революционните честоти на опресняване ще бъдат по-трудно постижими с допълнителните пиксели, например при QHD или 4K резолюция.

Мониторът също така използва 8-лентовия стандарт Embedded DisplayPort (eDP) и 8-битов цвят

Отново не е ясно дали някога ще видим монитор с резолюция 1080p и 500 Hz, който да е достъпен за закупуване. А и ще ни трябват графични карти с достатъчна мощност (и наличност), за да си струва всичко това.

Ще е интересно да се види каква непосредствена визуална разлика ще има 500 Hz в сравнение с днешните най-бързи монитори, които вече са много впечатляващи. След като преминете от 60 Hz на 144 Hz е трудно да се върнете назад, а преминаването към 360 Hz носи още по-фини подобрения в бързите сцени на филми и игри.

Ако BOE пусне на пазара своя 500 Hz панел, това няма да е първият път, в който виждаме оксидна TFT технология, използвана при разработването на монитори. Например през 2011 г. Samsung използва оксиден TFT-LCD, за да направи прототип на 4K монитор, който работи на 240 Hz. Компанията тази година го реализира с 32-инчовия геймърски монитор Odyssey Neo G8.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари