fbpx
22.8 C
София

Сървърните процесори Intel Itanium 9300 представени официално

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Компанията Intel представи серията процесори Itanium 9300, по-рано известни под кодовото наименование Tukwila, които предлагат от 2 до 4 пъти по-висока производителност в сравнение с предишното поколение процесори, широки възможности за надграждане и добавят нови функции за надеждност. Сървърите с процесори Intel Itanium, предназначени за изпълнение на изключително важни задачи, се използват от 80% от компаниите, включени в рейтинга на Global 100. Процесорите Intel Itanium 9300 са създадени за нуждите на компании, които се нуждаят от сървъри с много по-голяма мощност и повече възможности за надграждане. Те съдържат два пъти повече ядра в сравнение с предишното поколение (четири вместо две) и увеличен обем на кеша. Както отбелязва производителят, скоростта на обмен на данни между ядра е 800% по-бърза, скоростта на работа с оперативната памет се увеличава с 500% и до 700% по-голям капацитет на паметта със стандартните DDR3 компоненти. В серията са представени модели с тактова честота от 1.33 GHz до 1.73 GHz, до 24 MB кеш и TDP от 130 до 185 W.

В допълнение към гъвкавата архитектура, процесорите Intel Itanium 9300 предлагат нови възможности за повишаване на надеждността, достъпността и работоспособността. Тези възможности са съобразени с конструкцията на процесора, включително реализираната в него технология Intel QuickPath Interconnect, а също така и паметта на подсистемата. Архитектурата на процесора управлява и контролира поведението на системата при грешки в хардуера, фърмуера и операционната система, значително намалява вероятността от повреждане на данни и помага за възстановяване на системата при възникване на грешки, които не могат да бъдат поправени. Процесорите Itanium 9300 поддържат технологията Intel Virtualization Technology второ поколение, която подобрява производителността и скоростта на работа с данни. Чипсетът Intel 7500 може директно да „прехвърли“ I/O устройства към виртуални машини, увеличавайки допълнително ефективността на системата.

Както обещава производителят, Intel Itanium следващо поколение под кодово наименование Poulson ще са с подобрена многоядрена архитектура, усъвършенстван набор от команди, с нови функции за подобряване на надеждността и способност да обработват няколко потока данни едновременно. Poulson и другите бъдещи процесори Intel Itanium, разработвани сега, се проектират по такъв начин, че да се осигури съвместимост със съществуващия софтуер и хардуер, включително и процесорният слот, съвместими с Intel Itanium 9300. По този начин потребителите ще могат да увеличават производителността и капацитета чрез ъпгрейд на компонентите без повторно компилиране.

Семейство Itanium 9300, както и процесорите Nehalem EX, които се очакват в най-скоро време, използват едни и същи компоненти на платформите Intel QuickPath Interconnect, Intel Scalable Memory Interconnect, Intel 7500 Scalable Memory Buffer, а също така и общ контролер I/O (Intel 7500). Общите елементи ще позволят намаляване на разходите за разработка и производство. В допълнение, по този начин клиентите ще могат да използват едни и същи инструменти за виртуализация, управление и контрол на енергопотреблението и др. Усъвършенстваната технология Demand-Based Switching (DBS) намалява консумацията на енергия при ниско натоварване на системата. Технологията Intel Turbo Boost Technology автоматично повишава производителността на процесора, когато това е необходимо, и понижава, когато не е нужно, за да се намали консумацията на енергия. Цената на процесорите от серия Intel Itanium 9300 ще варира между $946 и $3838.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини