Сървърни процесори AMD Opteron 6100 с 8 и 12 ядра представени официално

0
28

Както се очакваше, компанията AMD започна работната седмица с официалния дебют на своята нова сървърна платформа Opteron 6000 Series. В състава на тази платформа са включени процесори от серията Opteron 6100 с 8 и 12 ядра, известни под кодовото наименование Magny-Cours.

Интересното е, че доставките на тези мощни сървърни чипове стартираха още миналия месец, но AMD реши да изчака с официалната им премиера до края на първото тримесечие. Тази тактика ще позволи на компанията да се убеди, че OEM производителите са готови да представят на пазара сървърни системи базирани на процесорите Opteron 6100.

Трябва да се отбележи, че платформата AMD Opteron 6000 е предназначена за 2P и 4P системи, които могат да бъдат полезни в сферата на виртуализацията, създаването на база данни и суперкомпютри. Тази платформа включва сокет G34, чипсет 5600 Series, както и поддръжка на шините HyperTransport 3.0 и PCI-Express 2.0.

Чиповете Opteron 6100 са създадени по 45 nm технология и снабдени с четири канала HyperTransport 3.0, а също така и с интегрирани контролери на паметта с поддръжка на четириканални DDR3 памети. Обемът на кеш паметта от трето ниво в тези CPU може да достигне 12 MB. Съобщава се, че платформата AMD Opteron 6000 вече се използва в системите на такива крупни производители, като HP, Dell, Acer Group, Cray и SGI.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари