Таблетите канибализират традиционните лаптопи

0
39

Продажбите на персонални компютри (преносими и настолни) са отбелязали спад през първото тримесечие на годината, като според IDC това се дължи на таблетните компютри и на бедствията в Япония.

Световните доставки на компютри са спаднали с 3,2% през първото тримесечие на годината, посочват данните на изследователската компания IDC. Това е първото свиване на пазара след края на световната рецесия.

Друга водеща аналитична компания – Gartner, също отчита спад, но с 1,1%.

Според анализаторите съществува пряка връзка между излизането на пазара на таблетния компютър iPad 2 на Apple и спадът в продажбите на персонални компютри.

Бедствието в Япония е засегнало не само доставките, но и инвестициите в компютърната индустрия в страната. Анализаторите отчитат и, че липсата на впечатляващи предложения в съчетание с ефекта от таблетите, също е повлияло за спада интереса на купувачите.

Миналият месец Gartner отчете, че с iPad, а и вече с iPad 2, потребителите губят интерес към лаптопите.

Gartner по-рано тази година намали прогнозите си за продажби на компютри и за настоящата година. Gartner първоначално прогнозира 15,9% ръст на продажбите на компютри през 2011 година, но впоследствие намали прогнозата си на 10,5%. Компанията не предоставя данни за следващата година.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за