Таволга Терминал е първият масов руски компютър с процесор Байкал-Т1

8
113

Компанията „Т-Платформи“ съобщи, че персоналният компютър от типа всичко-в-едно „Таволга Терминал“ е първият масов руски компютър, базиран на руския процесор „Байкал-Т1“ (Baikal-Т1), който се произвежда от компанията „Байкал Електроникс“. Работата на персоналния компютър „Таволга Терминал“ бе демонстрирана на изложението Embedded World, която започна на 23-ти февруари и приключи днес.

 

Моноблокът „Таволга Терминал“ се използва за работни станции, работещи под управлението на операционната система Linux, както и за тънки клиенти, работещи в терминален режим. Компютърът бе анонсиран през пролетта на 2015 година, а тази година цялостният цикъл на производството на това устройство е организиран в Русия.

Таволга е оборудван с 21,5-инчов дисплей с резолюция 1920х1080 пиксела и IPS матрица. Опционално се предлага видеокартата NVIDIA GeForce GTX 850M с 2 GB собствена GDDR5 буферна памет. Налични са от 4 до 32 GB оперативна памет, от 512 GB до 1 TB диск. Ще има и модификация само с компютърен блок, без дисплей. Има възможност за инсталиране на специализирания руски компютърен модул за защита на информацията.

„Таволга Терминал“ може да бъде предварително поръчан от сайта на производителя (t-platforms.ru).

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ftf8
ftf8

Много късно се сетиха руснаците за тия неща… Няма да им е лесно да наваксат. Ако се бяха сетили преди 10 години, че трябва да са независими най-вероятно сега щеше да има още един голям играч… (за процесорите става въпрос)

djagi
djagi

Е?… Преди 10 години щеше да напишеш същото, и преди 20, вероятно пак.

Компира
Компира

Точно сега му е времето. Тук целта не е конкуренция на АМД и Интел на основа производителност. Те се целят в потребители, държавни институции и бизнес клиенти, които искат сигурност. Хората са наплашени от постоянните новини как американците послушват всичко. Виж какво стана с Уиндоус 10. Добра ОС, но трудно набира популярност, заради изпращането на потребителски данни, кой знае къде. Макари на пръв поглед да изглежда нишов, този пазар не е никак малък.

ftf8
ftf8

През студената война руснаците са ползвали своя си техника, а и има техни ракети които мисля по-късно са използвани и от NASA, защото са били по сполучливи(не ме бива с историята, ако съм написал някоя простотия поправете ме). Защо държави като Русия и Китай да внасят като могат да произвеждат сами и да контролират това производство? В хардуера може лесно да се вгради backdoor, тогава какво правим ? Мисля че преди време бях чел за хард дискове в които бил поставен backdoor специално от някоя американска агенция. Очевидно е, че не са се целили в обикновения потребител… Та мисълта ми… Виж още »

Rand
Rand

Все от някъде се започва. Дали сега, преди 10 години или след 10 години просто трябва да се направи… и дори днес да са никой на пазара утре не се знае къде ще са.

サムライオートバイ
サムライオートバイ

Абе щом може и видеокарта да се постави вътре от рода на 850м значи танковете ще вървят. Според зависи от цената може и да са конкурентноспособни, пък и монитора не е лош уж.

danchobg
danchobg

21,5-инчов дисплей с резолюция 1920х1080 пиксела и IPS дисплей.

дисплей дисплей