Тази година се очаква стабилизиране цените на NAND флаш паметта

0
318

През последните година и половина цената на NAND флаш паметта непрекъснато растеше, но според аналитичната агенция IHS Markit, тази година този процес сериозно ще се забави.

Аналитиците отбелязаха, че нарастването на обемите на производство ще даде възможност не само за стабилизиране цената на флаш паметта, но и в съвсем близко бъдеще тя значително да намалее, пресметнато от гледна точка цената на един гигабайт.

Към днешен ден средната цена на един гигабайт NAND флаш памет е на ниво $0,31, а към края на годината се очаква да спадне до $0,24, като през следващата 2019 година, спадът се очаква да достигне $0,15. Според прогнозата на IHS Markit, към 2021 година цента на 1 гигабайт NAND флаш памет трябва да спадне до 8 цента.

Главната роля в намаляването цената на флаш паметта се очаква да изиграят южнокорейските компании Samsung и SK Hynix, които продължават да увеличават обемите на производство на 3D NAND флаш чипове.

Въпреки очаквания спад в цените на флаш паметите, производителите на тези чипове очакват нарастване на приходите. Според финансовите анализи, пазарът на флаш чипове тази година ще нарасне до $59,2 милиарда. За сравнение, през 2017 година, това число бе $53,8 милиарда.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за