Теч за AMD Ryzen 9 5900HX показва, че това може да е процесор за лаптоп с възможност за овърклок

1
1609

В Интернет започна да се появява чип означен като Ryzen 9 5900HX. Той е мобилен чип, предназначен за преносими компютри. Това, което е интересно за него е, че може би ще има възможност за овърклок.

HX приставката на теория трябва да е като HK приставката на Intel за мобилни процесори, които са отключени и позволяват на собствениците им да правят овърклок.

Ryzen 9 5900HX (от семейството ‘Cezanne’) бе споделен в Twitter от потребителя Tum_Apisak. Той е специализиран в споделянето на изтекла информация за хардуер. Той открива чипа в базата данни на Geekbench, поместен в Asus ROG Zephyrus гейминг лаптоп.

Според резултата в Geekbench, 5900HX ще е 8-ядрен процесор с работна честота от 3.3GHz, която ще може да се увеличава до 4.6GHz при натоварване. Има 16MB L3 кеш, което е двойно като размер в сравнение с мобилните процесори от серията Ryzen 4000.

Според Tom’s Hardware, вариантите за буквата X в наименованието

Единият е както споменахме възможност за овърклок. Вторият вариант е за версия на процесора, която е с по-голяма производителност.

Още малко за процесора

5900HX постига резултат от 1423 при тест за производителност на едно ядро. Това е немалко по-високо от 4900HS – с около 30%. Що се отнася до многоядрената производителност, постигнатият резултат е 6912, което всъщност е по-ниско от резултата на 4900HS. Това е възможна индикация, че нещо може да не е наред с резултатите.

Що се отнася до самия лаптоп от теста, Tum_Apisak успява да установи, че това е GX551QS. След допълнителна проверка става ясно, че това отговаря на Asus ROG Zephyrus Duo 15 SE. Геймърски лаптоп с два екрана, като вторият е ScreenPad Plus дисплей, намиращ се до клавиатурата.

Отмествайки вниманието си от конкретния процесор и лаптопа, самата концепция за мобилен процесор от Ryzen 5000 серията, който може да се овърклоква, е доста интересна. И дано се окаже истина.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари