Intel подготвя 10-ядрен процесор Core i9 Cascade Lake-X, за който се очаква, че ще може да се конкурира с чиповете на AMD, или поне се очаква да достигне сегашния показател.

Предполагаемият Core i9 10000X Cascade Lake-X, 10-ядрен процесор от висок клас (HEDT) беше забелязан в базата данни на GeekBench от активен потребител с никнейм @momomo_us

Чипът работи на базова честота от 3.4 GHz и на теста е показан на Turbo boost до 4.6GHz на компютър работна станция Dell Precision 5820, достигайки едноядрена производителност от 5019 точки и многоядрена от 37 241 точки. Детайлите от резултата показват процесор, който съвпада с данни от друг скорошен теч на Cascade Lake-X в Geen Bench, който отново беше тестван в Dell Precision 5820, което дава допълнителна тежест на новината.

При всички случаи, резултатите на пръв поглед не изглеждат особено обещаващи, най-вече при едноядрената производителност. Многоядрената изглежда малко по-добре, което ще рече че процесорът теоретично е наследникът на Core i9 – 9900X (отново 10-ядрен) и е на приблизително същото ниво, което означава, че напредъкът е почти минимален. Все пак, не може да се доверим твърде много на този още доста ранен теч.

Сравнено с AMD

Резултатите стават още по-малко впечатляващи, когато вземем под внимание процесорът на AMD, Ryzen Threadripper 2950X, който е почти толкова мощен в многоядрените тестове на Geekbench 4, като достига 36 880 точки, само един процент под Intel i9 – 10000X.

Разбира се, този чип от серията Threadripper е вече на една година, като новият Ryzen 9 3900X, процесор от третото поколение Ryzen на AMD, надминава както 2950X, така и изтеклия резултат на този Intel HEDT чип. Както видяхме в предишни резултати, той достига над 40 000 точки при многоядрената производителност.

Към момента Intel Core i9-9900X се продава за около 989 долара. Ако тази изтекла предварително информация се окаже вярна, то масовия процесор на AMD, който струва почти на половина по-малко го задминава, което никак не е добре за Intel.

Разбира се, това е просто предварителен теч на информация и може да е от инженерна версия на процесора, които винаги са били с по-ниска производителност от реалната версия, която ще тръгне на пазара.

Въпреки това, се загатва разочароваща картина за 10-ядрените процесори Intel HEDT, въпреки че очакванията от Cascade Lake-X така или иначе, не бяха особено високи. Разбира се, Intel все още се опитва да извлече всичко възможно от 14nm технология, която навлезе масово преди 4 години сред десктоп процесорите, за разлика от своя конкурент AMD, чието трето поколение Ryzen процесори използват 7nm производствен процес.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за