Ускорителите Google TPU оставят далеч зад себе си CPU на Intel и GPU на NVIDIA

0
834

Преди около година на събитието Google IO интернет гигантът обяви, че в неговите дата центрове се използват фирмените ускорители Tensor Processing Units (TPU). Сега Google представи нова информация за TPU.

Tensor Processing Units са предназначени за ускоряване работата на самообучаващите се изчислителни системи, използващи дълбоко машинно обучение. TPU доведоха до 30% намаляване на грешките при разпознаването на човешка реч.

Досега се знаеше, че TPU са 10 пъти по-бързи в решаването на едни и съши задачи в сравнение с x86 процесорите и съвременните графични ускорители. Новата информация на Google показва за още по-голямо преимущество на решенията на интернет гиганта. При сравняване с процесора Intel Haswell E5-2699 v3 (22 nm, 18 ядра, 2,3 GHz, 145 W) и 180 W ускорител NVIDIA K80, ускорителите на Google демонстрират от 30 до 80 пъти по-голяма производителност на един ват.

Google добавя, че новите 14 nm централни процесори на Intel и 16 nm графични ускорители на NVIDIA ще постигнат по-добри параметри от TPU. Но сега Google TPU работят с DDR3 памети и преходът към GDDR5 ще даде сериозно ускорение на производителността.

При използване на 28 нанометров технологичен процес Google TPU консумират до 40 W при тактова честота 700 MHz. Основната логика в TPU са 65 536 8-битови блока, използващи умножение с натрупване (multiply-accumulate units).


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари