Успешни тестове на енергийно ефективен свръхпроводников процесор

8
1378

Японски специалисти създадоха прототип на процесор, който консумира 80 пъти по-малко енергия в сравнение със съвременните аналози. Той се базира на свръхпроводници, охладени до температура 4,2 градуса по Келвин.

„Инфраструктурата на съвременните цифрови комуникации, която поддържа нашия информационен век, използва около 10% от глобалното производство на електрическа енергия. Ако не бъде осъществен някакъв фундаментален технологичен пробив пробив, то към 2030 година разходите за електричеството, необходимо за работата на информационните технологии, ще достигне 50% от глобалното производство на електроенергия“ – заяви Кристофър Аяла от Националния университет на Йокохама, автор на това изследване.

За решаването на този проблем японските учени са използвали енергийно ефективна свръхпроводящ а електронна структура – адиабатен квантов параметрон (AQFP), който се очаква да стане основната градивна частица за производството на високопроизводителни процесори от ново поколение, консумиращи изключително малко електрическа енергия. Изследователите демонстрираха способността на AQFP да извършва високоскоростни изчисления с помощта на разработения от тях първия в света адиабатен свръхпроводящ микропроцесор. Това е 4-битов прототип с име MANA (Monolithic Adiabatic iNtegration Architecture).

Тестовете на MANA показаха, че той може да извършва всички математически изчисления и логически операции, както и да обработва и записва данните. Чипът обработва информацията със скорост 2,5 GHz, което е на нивото на съвременните компютърни технологии. През следващите няколко месеца разработчиците възнамеряват да повишат честотата до над 10 GHz.

AQFP се базира на свръхпроводници и за нормалната работа на прототипа е необходимо той да бъде охладен до температура 4,2 градуса по Келвин. Но дори и в този случай той консумира 80 пъти по-малко енергия в сравнение със съвременните полупроводникови компютърни чипове.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари