Успешни тестове на първия квантов радар

8
3747

Австрийски физици демонстрираха нов тип радар, който за откриване на обектите използва феномена на квантовото заплитане. Успешната интеграция на квантовата механика в подобни устройства може да окаже съществено влияние в развитието на технологиите в области като биомедицината и безопасността.

Професор Йоханес Финк от института за науки и технологии на Австрия заедно с колегите си от САЩ, Великобритания и Италия демонстрира нова техника за откриване на различни обекти. В нея се използва микровълново квантово осветяване с помощта на заплетени микровълнови фотони. Създаденият от учените прототип е в състояние да открива обекти в среда с много високо ниво на шума и в термални условия, в които класическите радари не могат да работят.

Принципът на работа на квантовия радар не изглежда сложен: вместо използването на обикновени микровълни учените сплитат две групи фотони – сигнални и свободни. Сигналните фотони се излъчват към изучавания обект, а състоянието на свободните се измерва в изолирана среда. Когато сигналните фотони се завърнат, те вече не са заплетени, но е останала известна корелация. По нейната сигнатура учените определят наличието или отсъствието на обекта.

Чрез генериране на квантова заплетеност при температура -273.14 °C учените могат да откриват обекти с много ниска отразяваща способност при стайна температура.

Въпреки че представеният уред е прототип, той значително превъзхожда класическия радар.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари