fbpx
12.8 C
София

Фотоволтаична клетка от перовскит и органични материали демонстрира рекорден КПД от 23,6%

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Коефициентът на полезно действие на двойна фотоволтаична клетка от перовскит и органични материали достигна 23,6% и по този начин се доближи до нивото на съвременните соларни клетки от силиций. Това достижение на учените от Сингапур ще даде възможност за масовото производство на леки, евтини и свръхтънки слънчеви панели, които ще бъдат идеални за автомобили, яхти, покриви и други подобни конструкции.

През последните няколко години технологията на фотоволтаичните клетки демонстрира поразителен ръст. Тяхната надеждност, ефективност и дълготрайност значително се увеличи, а цената им падна. Обикновените фотоволтаични клетки, които се използват в актуалните към днешен ден слънчеви електроцентрали, са създадени на базата на архитектура с един слой. Нейният практически КПД е ограничен до 27% и не може да се увеличи повече. За повишаването на този показател е необходимо да се търсят нови решения, като например използването на структури, включващи два и повече слоя.

В тандемните фотоволтаични клетки две или повече подклетки са свързани помежду си с помощта на вътрешни слоеве (ICL). Те играят важна роля за производителността и производството на устройството. Ефективният ICL трябва да бъде химически инертен, електропроводим и оптически прозрачен.

Учените от Сингапур са разработили нов ICL, със съвсем ниски загуби на напрежение, великолепна оптика и много добри електрически параметри. Направената иновация е повишила КПД на фотоволтаичните клетки до 23,6% и се разкрива възможност да се постигнат по-добри параметри от тези на силициевите соларни клетки.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини