Хакер открадна сорсовете на графичния код на Xbox Series X и Navi 21 и ги продава в интернет

2
1171

AMD заяви за кражба на нейната интелектуална собственост, която е била качена в интернет. Малко по-късно порталът Torrentfreak съобщи, че откраднатата информация включва сорс кода за графичните процесори Big Navi и Arden. Уеб порталът допълни, че се е свързал с хакера, който е поискал за връщането на всичките данни немалките $100 милиона.

Advanced Micro Devices подаде две жалби според DCMA (законът за защита на авторските права в цифровата ера) по отношение на Github хранилищата, в които е качен кодът за процесорите Navi 10, Navi 21 и Arden. Последните две имена предизвикват особен интерес, понеже Arden ще се използва в бъдещите конзоли Microsoft Xbox Series X, а Navi 21 е най-новата разработка на RDNA 2 архитектурата за флагманските видеокарти Radeon.

Github веднага махна хранилищата, но останаха други източници, като например 4chan, където също е качена част от информацията. Хакерът заявява, че е открил кодовете за AMD Navi GPU в хакнат компютър на един от служителите на AMD. Този компютър на практика е бил съвсем незащитен, данните не са били криптирани, хакерът ги е изтеглил и сега иска за тях $100 милиона. Ако не получи парите, ще публикува всичко.

AMD не се подлъга. Компанията заяви, че кодът не е ключов за безопасността и освен това конкуренцията не може да се възползва от него. Води се разследване.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ГГЗ
ГГЗ

100 милиона долара?!? Тоя цървул какво си мисли, че е откраднал, сорса на Вирус 10 ли? :))) Да беше поискал милион, щеше да го получи и да си го харчи с кеф цял живот. А сега просто ще духа супата…

Борис Михайлов
Борис Михайлов

Дано с това подобрят Линукс драйверите и възможностите