Хибриден твърд диск от Samsung и Microsoft

6
0

Не е тайна за ИT общността, че двете известни компании Samsung и Microsoft от известно време са съсредоточили усилията си върху разработката на нов любопитен продукт. Устройството се нарича хибриден твърд диск (hybrid hard drive) и неговата цел ще бъде да ускори трансфера на данни от една от най-бавните компютърни подсистеми – тази на магнитните твърди дискове. Архитектурата му ще представлява комбинация от традиционен твърд диск с въртящи се магнитни плочи и NAND флаш памет. По този начин най-често използваната информация ще се съхранява във флаш паметта, за да се ускори достъпът до нея. Технологията не е нова – по същия начин се използват и вградените кеш буфери в стандартните твърди дискове, които са налични в момента на пазара (най-често 2, 8 или 16 MB), но с използването на NAND памет този обем ще може да се увеличи многократно – от порядъка на няколко гигабайта, без при това цената на крайните устройства да се повиши драстично. Също така друго важно предимство е, че за разлика от обикновените кеш буфери, данните във флаш паметта ще продължат да се съхраняват дори и след прекъсване на енергийното захранване. Ще съществува и възможност зареждащите (boot) сектори и операционната система също да се инсталират върху този допълнителен флаш модул и така да се постигнат изключително високи нива на скоростта при стартиране.

И най-важното е, че този продукт няма да остане само идея, а както твърди вестник “The Korea Times”, завършен работещ екземпляр ще бъде демонстриран на предстоящото популярно технологично изложение WinHEC 2006. По-паметливите си спомнят, че Samsung още през 2005 г., преди WinHEC 2005, направи анонс за успешно комбиниране на своята OneNAND флаш памет с прототип на хибриден твърд диск от Microsoft.

Последното нещо, което трябва да се отбележи около този впечатляващ продукт, е, че неговата разработка е обвързана с предстоящата Windows Vista и очакваната нова технология ReadyDrive, която ще позволи да се работи директно с новия тип хибридни дискове за повишаване на производителността при трансфера на данни.
Очаква се пазарният дебют на хибридните устройства да се състои до края на тази година, а предвид новото отлагане на Vista за втората четвърт на 2007-а, ще е любопитно да се установи прирастът на производителността под актуалните в момента операционни системи.

Източник: computers.bg

ДОБАВИ КОМЕНТАР

6 коментара за "Хибриден твърд диск от Samsung и Microsoft"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   нови | стари | оценка