Класическите компютри имат нужда от вентилатори и охлаждания за разсейване на топлината. Квантовите компютри също имат нужда охлаждане, но от съвсем друг тип. Традиционните компютри работят с логическите 0 и 1, докато квантовите битове (кубитите) освен в 0 и 1 могат да се намират в състояние на суперпозиция – едновременно 0 и 1. Но за да останат дълго в това състояние се изисква специализирано охлаждане.

Финландски специалисти създадоха първото автономно устройство за охлаждане на кубити. Това е хладилник от съвсем нов тип, който може да се използва за охлаждане на всякакви квантови устройства.

В основата на този хладилник за кубити е енергийната бариера, разделяща два канала – единият в състояние на свръхпроводимост, през който електроните преминават без никакво съпротивление, докато вторият канал е стандартен, с електрическо съпротивление, който забавя електроните при тяхното движение. Само електроните с достатъчно висока енергия могат да прескочат тази бариера и да попаднат на свръхпроводящата магистрала, която да ги изведе извън квантовото устройство.

Останалите електрони с по-ниска енергия биха останали завинаги в канала с обикновена проводимост, но имат голям шанс да вземат фотон, циркулиращ в резонатора на квантовото устройство. В този случай електронът придобива необходимата енергия за прескачане на бариерата, а резонаторът по този начин губи енергия и се охлажда до по-ниска температура.

Следващата стъпка на финландските учени е обединяването на нанохладилника с кубит.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за