fbpx
11.7 C
София

Цената на неона постепенно се нормализира – производителите на чипове намериха заместител на газа от Русия и Украйна

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Цената на неоновия газ, който се използва активно в производството на полупроводници, започна значително да намалява. Според южнокорейския портал Korea Posts, газът, използван за работата на лазерите, които намират приложение в полупроводниковата индустрия, миналата година е поскъпнал до 19 пъти, но сега производителите имат причини за предпазлив оптимизъм.

През изминалата година имаше проблем с доставките на неон от Украйна и Русия, които бяха най-големите доставчици на този газ. От края на февруари потребителите започнаха да купуват неон на едро, изпращайки го в складове, което само допринесе за по-нататъшното покачване на цените.

Ако обичайната цена преди началото на украинските събития в Южна Корея беше $1285–1606 за 47 литра, то в пиковия момент тя се покачи до $24 101. Сега цената постепенно се връща към предишното си ниво. Известно е, че днес цената на неона в Южна Корея варира от 4000 долара за 47 литра. Сега обаче тя е под 20% от пиковите разходи. Очаква се в обозримо бъдеще да падне до нивото от 2021 г.

Значителна роля за намаляване на цените изиграха проектите за локализиране на производството в Корея. По-специално, POSCO и TMC за първи път доведоха технологиите за производство и пречистване на неон до желаното състояние в страната. Цената на газа също падна поради спадащото търсене на полупроводници в света. И накрая, те започнаха да използват все по-активно газ от Китай, въпреки че китайските компании предсказуемо повишиха цените на своите продукти, а преди това техният газ се смяташе за недостатъчно качествен.

Компанията Cymer миналата година, поета от холандската ASML, одобри китайския газ за използване в оборудването си. ASML и Cymer са най-утвърдените производители и желанието им да разрешат използването на произведен в Китай неон в тяхното оборудване е от голямо значение за цялата индустрия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини