Цените на оперативната памет започнаха да падат

0
1172

Тенденцията за непрекъснат ръст на цените на оперативната памет в продължение на девет последователни тримесечия, се обърна. Това се казва в отчета на отдела DRAMeXchange на аналитичната компания TrendForce.

Според DRAMeXchange, през месец октомври цената на DRAM модулите е спаднала с 10% в сравнение с предишното тримесечие. Така например, 4 и 8 GB плочки DDR4 памети преди три месеца са били с цена от $34,5 и $68, а сега цената на същите модули е съответно $31 и $61.

Интересното е, че тази тенденция ще се запази в близкото бъдеще. Две са основните причини за това. Първата е свръхпроизводството, а втората – продължаващият дефицит на 14 nm процесори на Intel. В тези условия търсенето е по-ниско от предлагането.

Според прогнозата на DRAMeXchange, през следващата 2019 година цената на оперативната памет ще падне с още 20%. Дали тя ще се върне на нивото от 2016 година зависи от много фактори. Възможно е например, производителите да намалят производството на оперативна памет и да спрат падането на нейната цена. Остава да изчакаме и да видим, дали тази вълна на понижаване цената на RAM паметта ще достигне нашия пазар.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за