Паметта ще започне да поевтинява рязко през втората половина на 2022 г., прогнозира изследователската компания Gartner. Съответният доклад на анализаторите е на разположение на изданието The Register.

Според експертите, свръхпроизводството на памет чипове ще се увеличи с намаляването на търсенето и увеличаването на предлагането. При такива условия ще има ‘значителни намаления на цените’ за DRAM и NAND флаш-чиповете, очакват изследователите.

Докладът им е адресиран предимно до производителите на електроника, които са посъветвани от анализаторите или да започнат да разработват продукти с увеличени обеми от памет, или да запазят същата памет и цени, но да добавят по-качествени други компоненти (процесори, батерии, дисплеи и т.н.), за да направят устройствата си по-привлекателни.

Уверете се, че количеството материали, използвани в оборудването, е намалено, така че да можете да поддържате текущата цена за клиентите и по този начин да увеличите маржа [когато паметта поевтинее – коментират от TAdviser]“ – се казва в доклада.

Gartner изчислява, че паметта представлява около 12% от цената на скъпия смартфон и 35% в случая на евтиния мобилен телефон. В двусокетните сървъри делът на паметта може да надвишава 40%.

Анализаторската компания не е изказвала становище, какво означава това за купувачите, но The Register смята, че очакваната за по-евтина памет ще създадат някои интересни възможности за планиране и надграждане на устройствата или просто ще помогнат на потребителите да закупят подходящ комплект памет на намалена цена в края на 2022 г.

Междувременно, анализаторите на IDC също прогнозираха обрат на пазара на чиповете, предсказвайки край на дефицита и „потенциален свръхкапацитет на производствените мощности“ през 2023 г. Gartner описва пазарните условия през 2022 г. като ‘необичайни’, предполагайки, че ниските цени на паметта няма да бъдат част от ‘новото нормално’.

Според прогнозите на Micron, при един от лидерите на пазара на паметта, през 2022 г. търсенето на DRAM решения трябва да се увеличи с 15-20%. Твърдотелната памет ще отбележи 30% увеличение на търсенето. Търсенето и предлагането трябва да постигнат здравословен баланс, а рентабилността на бизнеса да остане добра – в диапазона от 46% до 48%.

Анализаторите на TrendForce смятат, че пиковите цени на DRAM продуктите, според експертите, ще настъпят през текущото тримесечие на годината. Средната цена на различните видове памети ще се повиши с 3-8% в сравнение с второто тримесечие на 2021 г.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари