fbpx
7.6 C
София

Цените на DRAM оперативната памет ще паднат с до 23% през първото тримесечие на 2023 г

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Анализаторите на TrendForce публикуваха прогноза за пазара на DRAM паметите през първото тримесечие на 2023 г. Очаква се всички видове DRAM памет през този период да поевтинеят средно с 13-18%. Натискът от страна на доставчиците остава силен, тъй като ниското търсене на домакински уреди и електроника поддържа нивата на DRAM понижени. За да предотвратят рязък спад на цените, много компании, като Micron, трябва да намалят производството.

Анализаторите смятат, че средната продажна цена на потребителската и сървърната DDR4 памет ще поевтинее с 15-20% през първото тримесечие. В същото време, цената на DDR5 паметта ще намалее с 18-23%. Производителите на персонални компютри и ноутбуци намаляват покупките на DRAM за две последователни тримесечия, водени от ниското търсене на този тип продукти. В момента имат запаси за около 9-13 седмици, така че анализаторите не очакват възобновяване на растежа на търсенето.

През първото тримесечие се очаква производството на DRAM за компютри да намалее. Micron вече понижи производството и се очаква скоро SK hynix да последва примера. Излишъкът от компютърна памет обаче все още ще бъде значителен. Трите най-големи производители на DRAM чипове активно намаляват цената на DDR5 паметта, така че се очаква нейното проникване в PC-сегмента да достигне почти 20% през първото тримесечие.

Традиционният сезонен спад в търсенето се очаква в сегмента на сървърната RAM памет. Въпреки че някои компании вече намаляват обемите на производство на сървърна памет, това не е достатъчно, за да се ограничи ефективно падането на цената на този тип продукти. Най-малък спад се очаква в сегмента на паметите за мобилни устройства. В момента производителите на смартфони разполагат със складов запас на DRAM средно от 5 до 7 седмици, така че ще поддържат текущото ниво на търсене. От друга страна, продажбите на смартфони рязко спаднаха и анализаторите в краткосрочен план не очакват пазарът да се възстанови до предишното си ниво. TrendForce изчислява, че цената на мобилната DRAM ще спадне с 10-15% на тримесечна база за период от три месеца.

Що се отнася до сегмента на RAM за видеокарти, анализаторите прогнозират увеличение на търсенето поради пускането на видеокарти и ноутбуци с най-новите графични процесори. Въпреки това, общото търсене на потребителска електроника продължава да е слабо, така че производителите следват предпазлива стратегия за закупуване на компоненти. Анализаторите очакват средната цена на модулите памет в този сегмент да спадне с 18-23% през тримесечието. Подобен спад се очаква и в потребителския сегмент на DRAM.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини