Днес, 14 февруари, не само е Денят на всички влюбени, но и на този ден преди 70 години, на 14 февруари 1946 година бе стартиран първият в света електронен компютър ENIAC, който може да бъде считан за пра-пра-прадядото на всички съвременни изчислителни устройства. Нека днес започнем разглеждането на различните малки чипове, довели до днешните мощни компютри и сериозно повлияли и дори променили компютърната индустрия и не само.

При разработването на процесорите, както всъщност се случва в живота, понякога дреболиите се превръщат в значителни открития. Измислете някакъв хитър чип, интегрирайте го в късче силиций и вашето малко творение може да доведе до крупна техническа революция. Сред многото забележителни контролери, появили се в заводите в продължение на 50-годишното разпространение на силициевите кристали, се забелязва малка група чипове. Тяхната конструкция и техните възможности дотолкова изпревариха времето си, че се използват и до днес, след изминалите няколко десетилетия.

Таймерът Signetics NE555 (1971 година)

През лятото на 1970 година разработчикът на микропроцесори Ханс Камензинд (Hans Camenzind) е можел много да разкаже за китайските ресторанти, понеже неговият офис е бил притиснат между два от тях в центъра на Сънивейл, Калифорния. Тогава той е работел като консултант в местната полупроводникова компания Signetics. Неговите доходи е можело да бъдат поне малко по-високи, понеже получавал едва $15000 годишно, при това трябвало да издържа жена си и четирите си деца. Ханс спешно е трябвало да измисли нещо, за да оцелее.

Успял. Камензинд измисли един от най-великите чипове на своето време. NE555 е обикновена интегрална схема, която може да работи като таймер или генератор. Чипът стана безапелационен бестселър сред всички полупроводникови схеми и е използван навсякъде – в различните уреди, в кухните, в играчките и дори в космоса.

“А бях само на косъм да се откажа от тази идея” – спомня си Камензинд, който дори на 75 години все още разработва чипове, но вече далеч от каквито и да било китайски ресторанти.

Идеята за създаването на NE555 се е появила, докато той работил върху система с фазова синхронизация на честотата. С някои промени, тази схема може да се използва и като стабилен таймер и генератор. Сега това изглежда лесно, но тогава нищо подобно не е имало.

Първоначално, ръководството на Signetics отхвърлило идеята, понеже компанията вече продавала електронни компоненти за изграждането на таймери. Всичко е можело да приключи още тук, но Ханс настоял и се решил да се срещне с Арт Фюри, мениджъра по маркетинг на Signetics. Фюри харесал идеята.

На Камензинд му е била необходима цяла година за тестване на прототипите, за рисуване на части от принципната схема и създаването на фотошаблони на ръка. “Всичко правех ръчно, нямах компютър” – споделя специалистът. В окончателния вариант, интегралната схема има 23 транзистора, 16 резистора и 2 диода.

През 1971 година чипът 555 излезе на пазара и моментално стана сензация. През 1975 година Signetics бе погълната от Philips Semiconductors (сега NXP), която завява, че са продадени милиарди от тези чипове. Специалистите и любителите и до днес използват 555 в своите проекти.

Синтезаторът на реч Texas Instruments TMC0281 (1978 година)

Ако не бе измислен TMC0281, извънземното от едноименния филм на Стивън Спилбърг никога нямаше да може “да позвъни” вкъщи. А причината е, че TMC0281 е първият едночипов синтезатор на реч, поставен в играчката Speak & Spell на Texas Instruments. Във филма, извънземното я използва за създаването на междупланетен комуникатор.

TMC0281 синтезира речта чрез технология за кодиране с линейно предсказване. Звукът се получава като комбинация от жужене, свистене и кликвания. Това е едно типично решение за нещо, което се е считало за невъзможно да бъде вградено само в един чип. Различните модификации на тази интегрална схема се използваха в аркадните игри на Atari и K-cars Chrysler. През 2001 година TI продаде правата за своите чипове-синтезатори на Sensory, която прекрати тяхното производство в края на 2007 година. Но ако ви се налага да позвъните до някое отдалечено от Слънцето място, можете да намерите играчката Speak & Spell в eBay и да я закупите за около 50 долара.

Микропроцесорът MOS Technology 6502 (1975 година)

Когато един известен на всички гик вгради този чип в своя компютър и го включи, сърцето на Вселената за миг спря. Този гик бе Сив Возняк, компютърът – Apple I, а чипът, както вече сте се досетили – бе 8-битовият 6502, разработен от MOS Technology.

Този чип бе сърцето на редица известни компютри, като например Apple II, Commodore PET и BBC Micro, като не бива да забравяме игровите Nintendo и Atari. Няма как да не си спомним и българското копие “Правец-82” с процесор 6502, пред екраните на който израснаха редица специалисти, учейки азовете на малкия асемблер.

Чък Педъл (Chuck Peddle), един от създателите на този процесора си спомня как е представил чипа 6502 по време на голяма изложба през 1975 година. “Занесохме два стъклени буркана, догоре пълни с чипове. Аз седях на щанда със жена си и ги продавах”. А купувачите по това време са ужасно много. Причината е съвсем проста: 6502 е не само по-бърз от конкурентите, но и много по-евтин: неговата цена е само $25, докато в същото време процесорите като Intel 8080 и Motorola 6800 струваха малко над $200.

Пробивът, според Бил Менш (Bill Mensch), създал 6502 заедно с Педъл, се дължи на малкият брой инструкции, който съчетан с новия за това време технологичен процес, давал 10 пъти повече работещи чипове в сравнение с конкуренцията.

Процесорът 6502 влезе в историята, понеже на практика самостоятелно принуди останалите производители да свалят цените на своите чипове, което в крайна сметка доведе до революция при персоналните компютри. Този процесор и до днес се използва в някои вградени компютърни системи.

 


В оригинала са изброени 25 чипа (има и продължения), оказали без преувеличение, огромно влияние на целия свят. Останалите ще разгледаме в някои от следващите материали.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ABC
ABC

Слабовато. Ужким статията е от Д.Десподов, но е ясно, че е преписано и орг. автор не е запознат, че първият компютър е АВС / Компютъра на Джон Атанасов и неговия асистент Бери. Всеки българин го знае това. Не всеки знае, че именно ЕНИАК са се опитали да патентоват / монополизират тази револючионна технология, съвсем неоснователно претендирайки, че са първите. Съдят АйБиЕм и именно така се стига до признаването на Джон Атанасов като баща на компютъра.

Кольо
Кольо

То си е указано, че е преводна статия и има връзка с оригиналната. Само е трябвало да дочетеш тази статия до краят й. А това какво знае всеки българин, е малко спорно, предвид броя на дебилите, които въобще нямат никаква идея, какво по дяволите е това нещо “чип”, къде се намира, как изглежда и какво върши.

Чипосан
Чипосан

А де, къде е млякото?!
Като му бондираш краченца на чипчето и става интегрална схема!

Калин
Калин

Цъ. АБЦ копютър е първата ел. изчислителна машина с бинерно пресмятане. Но не е “баща” на модерния компютър. И освен това не е туринг комплеет. 😀
Модерните компютри следват пътя, определен от Джон фон Нойман, не на АБЦ компютъра.
Ако се хващаме за АБЦ като “първи”, от трябва да кажем тогава, че първта изчислителна машина (или планове за нея) са на Бабич. През 19ти век. Верно, маханична.

e-mil
e-mil

“Heгoвитe дoxoди e мoжeлo дa бъдaт пoнe мaлĸo пo-виcoĸи, пoнeжe пoлyчaвaл eдвa $15000 гoдишнo… Xaнc cпeшнo e тpябвaлo дa измиcли нeщo, зa дa oцeлee.”

Изглежда не сте чувал за едно нещо наречено инфлация – тези 15 000 тогава са се равнявали на днешен доход от около 100 000 долара (при днешен среден доход от 45 000 долара в САЩ). По онова време средната годишна заплата в комуникациите е била под 9 000 долара. Във финансите – под 8 000 долара. А в земеделието е била малко над 4 000 долара годишно.
Така че Ханс всъщност е получавал доста добри пари.