fbpx
15.5 C
София

Чипът A17 за iPhone 15 ще е с по-голям фокус върху живота на батерията, отколкото върху мощността, сочи доклад

Най-четени

Чипът A17, който се очаква да бъде използван в iPhone 15, може да се фокусира повече върху подобряването на живота на батерията, отколкото върху самата мощност.

Производителят на чиповете на Apple, TSMC постави по-голям акцент върху енергийната ефективност, отколкото върху производителността, когато обсъждаше 3 нанометровия технологичен процес, предназначен за iPhone 15.

TSMC е водеща компания в производството на чипове по отношение на използването на все „по-малки процеси“. Очаква се следващият iPhone 15, както и Mac компютрите с нов чип M2 Pro, да използват новия „3 нанометров технологичен“ процес на компанията, чието масово производство стартира преди няколко дни.

Преминаването към 3 nm е голяма стъпка. Въпреки че Apple нарича чипа A16, захранващ моделите iPhone 14 Pro, 4 nm чип, TSMC описва процеса N4, използван за процесора, като подобрена версия на 5 nm – така че на практика ще се премине директно от 5 nm към 3 nm.

Всяко ново поколение технологични процеси позволява да се вкара повече мощност в същия по размер чип. Обикновено се търси баланс между производителността и консумацията на енергия, като чиповете на Apple имат за цел да осигурят най-добрата производителност в комбинация с ниска консумация на енергия, благодарение на комбинацията от производителни и ефективни ядра.

TSMC е готова за масовото производство на Apple A17

Разбира се, до появата на iPhone 15 остават още девет месеца, но тайванските заводи на TSMC ще бъдат готови достатъчно рано. Преди няколко дни и компанията проведе церемония, за да отбележи началото на масовото производство на 3 nm чипове. Очаква се този нов процес да дебютира в Mac компютрите, задвижвани от новия чип M2 Pro, преди процесора A17 в iPhone 15. Очаква се по-късните чипове M3 също да използват този технологичен процес.

Bloomberg съобщава за забележките на председателя на компанията, Марк Лиу, направени по-рано днес.

„TSMC заяви, че нейните 3 нанометрови технологични процеси предлагат по-добра производителност от „5 nm-ите“ чипове, като същевременно изискват около 35% по-малко енергия. „

Предоставянето на впечатляваща статистика за подобренията в енергийната ефективност, като същевременно се споменава далеч не толкова конкретно за повишаване на производителността, може да даде представа какво да очакваме от устройствата, захранвани с чиповете които ще бъдат произведени чрез този нов процес.

Apple, разбира се, проектира чиповете, които TSMC произвежда, така че може да използва по-голямата плътност на транзисторите според собствените си цели. Въпреки че производителят на чипове изглежда набляга на енергийната ефективност пред производителността, това не е гаранция, че това ще бъде приоритет на Apple за чипа A17.

Все пак, тъй като суровата изчислителна мощност рядко е ограничение за iPhone, мнозина биха приветствали по-голям акцент върху подобрения живот на батерията.

Що се отнася до чипа M2 Pro за Mac компютрите през следващата година, там Apple почти сигурно ще се стреми да изстиска от него възможно най-много енергия – въпреки че Apple Silicon също е невероятно енергийно ефективен.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини