Чип на IBM емулира работата на човешкия мозък

1
18

IBM разработи „невросинаптичния“ компютърен процесор TrueNorth, архитектурата на който емулира структурата на човешкия мозък. По-точно, емулира се малка част от мозъка с 1 милион неврона и 256 милиона синапси.

За емулирането на подобно количество невронни връзки специалистите на IBM са създали чип с 4096 процесорни ядра, съставен от 5,4 милиарда транзистора. Това е най-мощният невронен чип, създаван в човешката история. Ако сравним TrueNorth с предишната версия на невронния чип, който IBM създаде през 2011 година, ще забележим, че броят ядра е нараснал от 1 до 4096, размерът на всяко ядро е намален 15 пъти, а консумацията на електрическа енергия е спаднала 100 пъти.

Човешкият мозък е с изключително голяма енергийна ефективност и демонстрира много висока производителност при консумация от около 20 W. Чипът TrueNorth е с донякъде подобен показател и консумира електрическа мощност в размер на едва 63 миливата или няколко десетки пъти по-малко от обикновения процесор.

Всяко от 4096-те ядра емулира 256 неврона за изчисления, 256 аксона за памет и 64000 синпса за комуникация между невроните и синапсите. Тази архитектура кардинално се различава от класическата архитектура на фон Ноймън. Новите чипове лесно се обединяват в клъстери от стотици и хиляди бройки.

Разработката на чипа е започнала през 2008 година и проектът е получил финансиране от DARPA в размер на $53 милиона.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
Greak Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Greak
Greak

Това ме плаши. 🙂